Магнезий

Магнезият – един от най-важните минерали

Магнезият е изключително важен за здравето и участва в широка гама от биологични функции като:

  • Активира мускули и нерви;
  • Дава енергия на тялото (активира аденозинтрифосфат);
  • Помага при храносмилането на белтъчнините, въглехидратите и мазнините;
  • Служи като изграждащ компонент при синтеза на (дезокси) рибонуклеиновата киселина;
  • Играе ролята на прекурсор на невротрансмитери като серотонина, т.е. с негова помощ се осъществява синтеза им.

Малък е процента на хората, които си набавят достатъчно магнезий посредством храната. Междувременно обаче калцият се приема в големи дози, а това носи повече вреди, отколкото ползи и е наистина важно да се постигне баланс между тези два минерала.

Ако наличността на калция е по голяма от тази на магнезия, мускулите ви ще ви дадат знак с по-чести спазми, а това води до проблеми основно със сърцето.

„Случва се следното: мускулните и нервните функции, за които е отговорен магнезият, отслабват. Калцият предизвиква мускулните спазми. Ако има баланс, мускулите ще си вършат добре работата.“

Магнезият е критичен за здравето на сърцето, т.к. големи количества калций без достатъчно количество магнезий, могат да доведат до сърдечен удар.

Според д-р Дийн, сърцето съхранява най-голямо количество от този минерал, особено концентриран в лявата камера и без него то просто не функционира добре.

Трябва да се има предвид, че магнезият е задължително да се балансира и с витамините Д и К2.

Много от статиите на д-р Дийн изразяват загриженост, че големи дози вит. Д биха могли да доведат до магнезиев дефицит.

Тези четири микронутриенти работят в екип, като единият подкрепя другия. Именно липсата на баланс между тях е виновникът за това добавките от калций да се свързват с повишен риск от сърдечен удар и токсичност от вит. Д.

Част от обяснението за тези неблагоприятни ефекти, е че вит. К2 е отговорен за правилното ползване и съхранение на калция. Ако има недостиг на К2, калцият ще ви създаде проблеми, защото ще се акумулира на грешните места.

Подобно, ако изберете да си набавяте вит. Д като добавка, той задължително трябва да присъства и в храната ви, или да приемате допълнително К2 и магнезий. Прием на големи дози вит. Д без К2 и магнезий могат да причинят токсичност на въпросния витамин и дефицит на магнезий, което пък от своя страна води до калциране.

Магнезият и К2 взаимно се допълват, като първия намалява кръвното налягане.

В заключение: ако приемате магнезий, калций, вит. Д или вит К2, трябва да знаете, че тези четирите работят заедно, поотделно не са достатъчни и могат да породят проблеми или дефицити.

Хранителни източници на калций и магнезий:

Обикновено достатъчно калций се набавя при консумация на ядки, водорасли, зеленолистни, авокадо и млечни продукти. Домашно приготвения бульон от кокали също е отличен източник. За да си го приготвите трябва да сложите на слаб огън отделените от месото кокали и да къкри няколко часа. По този начин от костите се извлича калция. Добавят се няколко лъжици оцет. Бульонът може да се използва за супи, за задушени ястия или за директна консумация. „Каймака“, който се отделя отгоре е богат на нутриенти като сяра и здравословни мазнини.

„Почвата е много по-бедна на магнезий, отколкото на калций“ казва д-р Дийн. „Преди 100 години е било възможно чрез храната да се приемат около 500 мг магнезий, сега ще бъдем късметлии ако приемем дори 200  мг! Хората трябва да приемат магнезий под формата на добавка.“

Как да разпознаем дефицита на магнезий:

За съжаление няма лабораторни тестове, които да определят неговата наличност в тъканите, а само 1 % от магнезия в тялото циркулира в кръвта. Това означава, че трябва да сте много наблюдателни за симптоми. В начален стадий знаците са загуба на апетит, главоболие, гадене, умора и слабост.

А, по-серизони такива са:

  • Изтръпване
  • Мускулни контракции и крампи
  • Припадъци
  • Нестабилен сърдечен ритъм
  • Сърдечни спазми

магнезий 1 2 3

Advertisement