“Няма по-искрена любов от любовта към храната.”

За начало на днешния ни „разговор” ще цитирам забавна мисъл на Джордж Бърнард Шоу – „Няма по-искрена любов от любовта към храната.” Имайки предвид ирландския му произход, може би по-логично щеше да напише нещо подобно за уискито:)
Сигурно забелязвате, че от известно време във фокуса ми е храненето и не толкова спорта. Причината е, че ако човек все пак иска да спортува ще го направи. Дали вкъщи, дали в зала, дали на открито начините са много. Хората, които идват да тренират при нас считам за привилигировани. Защо? Ами най-малкото защото са попаднали в добри и силни ръце:) Много пъти сме си говорили за предимствата на тренировките със собствено тегло и свободни тежести, за това как с малко инат и още по-малко свободно време можем да постигнем чудеса с тялото и духа си, за това как трябва да побеждаваме себе си всеки ден, поне по веднъж и да бъдем горди от малките стъпки, които правим в посока напред!
За да бъде успеха ни гарантиран има нещо, което обаче винаги обърква добрите ни намерения и бавно убива спортния ни ентусиазъм – и това е храната, която ядем.
Преди месец, на 16/06, ви казах, че започвам да практикувам храненето, което аз си избрах преди 2 години, без изключения. Така и стана! 30 дни без гузна съвест, без тежест в стомаха, без отекли крака и подпухнали очи, без бяла захар и брашно, и без още много малко неща. Килограмите, които свалих са само 3, сантиметрите са доста повече – от ханша -6 см., от бедрата – 2,5 см., от ръцете – 1,5 см. Загубени са мазнини, не мускулна маса.
Тренировките при този вид хранене са основно с тежести, защото именно тежестите забързват в най-голяма степен метаболизма, а горенето на мазнини продължава до 24 часа след това. Наскоро попаднах на мисъл на американски доктор, знаете че американците са най-затлъстели, но пък и най-активни в борбата с метаболитния синдром, която гласи: „Ако трябва да спортувате, за да поддържате теглото си в норма, значи диетата ви е грешна.” И моля, не приемайте думата „диета” като нещо временно, което ще ви напъха в дънките от 12 клас. Определението на този термин, с който все по-често се злоупотребява е „хранителен режим, при който се спазва определен тип хранене с цел да се коригира теглото на човека и/или да се подобри здравословното му състояние. Спазване на диета не означава лишаване от храна, а правилната ѝ консумация. В нея е важно количеството, качеството и съотношението на приеманите храни.”
Количество, качество и съотношение! При ВМ-НВХ (високомазнинно – нисковъглехидратни хранене) съотношението е: 70 % мазнини (животински), 20 % протеин и само 10 % (ако може и по-малко) въглехидрати (основно зеленчуци и ограничено количество плодове) от общия калориен прием.
Защо избрах тази диета пред всички останали? Защото това е диетата на изобилието, а не на лишенията! Аз лично не съм облагодетелствана с красиво и хармонично тяло по природа. Винаги съм водила битка с килограмите, все съм била гладна и не ми е било вкусно Сега не е така! От целия ми съзнателен път сега ям най-много, храната ми е с превъзходен вкус, в най-добра форма съм, нямам пристъпи на глад, чувствам се прекрасно. И като си помисли човек от колко малко трябваше да се лиша – захар и брашно!
И днес ще ви дам идея за разнообразно и интересно ястие, предлагам ви пица. Направете я още довечера, изненадайте семейството си и си спестете ценно време!
Разбийте 8-10 яйца, в зависимост от размера на тавата, в която ще печете (моята беше с диаметър 30 см.). Изсипете върху хартия за печене и добавете зеленчуци на вкус, в моя случай зелена чушка. Печете докато омлета стане готов. Извадете от фурната и оставете за минута да спадне. Наредете бекон – сложете отново за 5 минути във фурната, извадете, настържете кашкавал и добавете няколко лъжици сметана, вместо готов сос. Voilà!
И нека силата бъде с вас!:)
hranene otslabvane niski karfiol ceni trenirovki jeni masaji
Advertisement

One thought on ““Няма по-искрена любов от любовта към храната.”

Comments are closed.