Холестеролът ми е много по-добър от холестеролът ти :)

От много време ме сърбят ръцете за тази статия и не знам защо я отлагах толкова дълго. Днес обаче ще ви запозная с едно митологично същество, което се казва Холестерол. А е митологично, защото всички говорят за него, но много малко са го виждали. Всички ви казват да бягате от него като дявол от тамян, но реално Холестеролът е вашето спасение.

Случвало ви се е да ви говорят много за даден човек, и не непременно хубави неща и когато се запознаете с този човек, вие вече да сте си изградили мнение за него, нали? Такъв е случая и с холестерола.

Но да започнем със сухата теория, кой е той?

Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм. Той е необходим за синтеза на хормоните на кората на надбъбречната жлеза, мъжките и женските полови хормони, витамин Д, жлъчните киселини и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна (справка Уикипедия).

Човешкото тяло, драги зрители, произвежда САМÓ около 80 % от необходимия му холестерол. Той заедно с приетия от храната, постъпва в черния дроб, след кратък престой там бива разнесен до всички клетки и тъкани на тялото, защото те ОТЧАЯНО се нуждаят от него.
Следва логичното питане: Защо ако холестеролът е толкова добър, всички го мразят?
Истината, както знаете рядко е чиста и никога проста, затова и на никой не му се занимава с „очевидни” неща.

Когато имате здравословен проблем, който пречи при усвояването на холестерола, той се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува плаки. От там идва и печалната му слава на лош герой. Едно здраво тяло може САМÓ да се освободи от неусвоения холестерол и сам по себе си холестеролът НЕ предизвиква заболявания, той е признак, че сте болни!!!

Т.к. мнозинството от доктори следват палеативни и неефективни методи на работа, в момента в който видят високи нива на холестерол ви изкарват акъла и започват да гасят огъня, но огнището си остава. След това ви казват да спрете животинските храни, защото те уви са с най-високо съдържание на холестерол. Знаете ли, че маслото например съдържа 230 мг на 100 гр. , а препоръчителния прием е 300 мг дневно. Но проблема не е в животинските мазнини, защото те са най-качествения източник на градивен материал, проблемът идва от боклуците в примамливи опаковки.

Много от вас са майки и в ролята си на такива сте длъжни да възпитате у децата си вкус към истинската храна. Спомняте ли си, когато децата ви са били още бебета, кое беше първото след майчиното мляко, което педиатъра ви е казал да включите в менюто им? Аз помня, но тогава не съм се замисляла – ЖЪЛТЪК! Защото именно той съдържа 211 мг холестерол, защото е една най-богатите на мазнини и мастноразтворими витамини храна.

Знаете ли, аз давам съвети относно хранене на две групи хора – на такива, които сами идват и питат или на такива, които отчаяно се нуждаят от тях. Забелязала съм обаче, че мен ме „съветват” хора, на които здравния статус и външния вид ги лишават от това право. Като трън в очите им е, че ям яйцата цели, че ги ям ежедневно, че съм единствената, която за обяд си поръчва свинска пържола, а за десерт яде сметана. И това ги дразни, защото точно тези, които ме предупреждават, че едва ли не съм пътник, закусват варен морков, обядват настъргана ряпа и вечерят кофичка кисело мляко. И се чудят хапчетата им преди или след ядене се пиеха. Не бъдете от тези хора, моля ви! Направете информиран избор за начина, по който да се храните, защото чинията е вашето огледало!!!
Ако смятате, че тази статия би помогнала на ваш близък, моля споделете я или я разпечатайте.

holesterol trenirovki otslabvane niski ceni LPG masaji LCHF

Advertisement