Може би и вие сте от тези, които … (част 3)

Тренират, но тренировките им  не дават желаните резултати.

Няколко са възможните отговори на този въпрос. Първо бих предположила, че не тренирате със свободни тежести, а с машини и второ – може би не ползвате услугите на треньор / инструктор. Друг вариант е да тренирате вкъщи, но с никакви или много малки тежести.

Първата ситуация е по-често срещана, защото картата в един голям фитнес център, пълен със скъпо оборудване е между 35 и 50 лв.  месечно, а услугата личен треньор е с цена от 100 лв. нагоре. Малко са тези, които могат да си позволят такава сума, затова и повечето жени, които посещават такъв тип фитнес зали се разхождат объркано между уредите, правят кардио до изтощение, а после 50-60 коремни преси …. да се знае, че са тренирали все пак.

Случва ми се да посещавам подобни фитнеси, когато не съм в София и нещата, които съм виждала са меко казано комични. Първо, никой не загрява, а това е повече от опасно. Второ, няма мисъл в тренировката – например ако тренирате предна част на бедрото, трябва да тренирате и задна, ако тренирате корем, не  бива да пропускате гърба. Няма да коментирам, че горната част като цяло е табу за жените, не си обяснявам защо се пропускат упражненията за ръце и рамене?!

Друго, което съм виждала е да се следва написана програма. Тук основен недостатък е, че рано или късно програмата ще спре да работи, защото няма как да правите едно и също нещо и да се надявате на различни резултати. Друг минус  е, че никой не следи за правилното изпълнение на програмата и не след дълго се появяват болките – дали ще са коленете, гърба или кръста е въпрос на време.

Моето мнение е, че този тип тренировки са неефективни и безрезултатни. Имитира се дейност и се губи време, което би могло да се оползотвори много по-добре.

Предимствата на тренировките със собствено тегло и свободни тежести са безбройни! В едно единствено упражнение могат да се включат няколко мускулни групи. Програмата ви би могла да се състои от 3 упражнения и след изпълнението им да усещате всеки мускул в тялото си. Пести се време, защото се тренира кратко и ефективно. Не се привиква, защото нито една тренировка не прилича на предходната. Не на последно място – ще изгорите 3 пъти повече калории, ще засилите метаболизма си и ще видите резултатите много скоро.

Колкото до тренировките в домашни условия. Не познавам много хора, които да разполагат с домашен фитнес, имат волята да го ползват поне 2 пъти в седмицата и знаят как добре да структурират тренировка. Има много онлайн видеа между, които да избирате, но кажете честно – колко пъти съкратихте серията и колко пъти спряхте на пауза?

Недостатък на този тип тренировки е, че не са според вашите индивидуални нужди и възможности. Не всеки може да скача по 20 мин преди сутрешното си кафе, а и колко от вас са готови да инвестират по 200-300 лв. в тежести, лостове и прочие? Тук отново стигаме до проблема с корекцията на изпълнението. Знаете ли, че в нашата зала до този момент не е тренирала жена, която да е клекнала правилно от първия път. Не познавам и такава, която да знае колко е важно коляното да не отива напред при напади (и не, не се казват напъни!) 🙂

Най-честата реплика на  жените, които спортуват вкъщи е: „Купила съм си кростренажор и бягам всяка сутрин.“ И какво от това? Какво постигнахте? Дадохте си парите за нещо, което ще ви служи като закачалка след време.

Помислете върху думите ми, ако все още се лутате и не знаете кой път да хванете. Елате да тренираме заедно поне веднъж и усетете разликата.

Връзка към част 2

Advertisement

One thought on “Може би и вие сте от тези, които … (част 3)

Comments are closed.