Може би и вие сте от тези, които … (част 4, мисля да е последна:)

  1. Избраха диета / режим / хранене, но рано или късно стават жертви на йо-йо ефекта.

Вече две години и малко слушам за какви ли не режими и диети. Проблемът при всички е, че прилагащите ги очакват бързи резултати, в най- кратки срокове и не са подготвени за времето, когато диетата ще свърши. Много пъти в залата са влизали жени, които започват така „Преди няколко години правих Дюкан и свалих  10 кг.“ или „ Режима на Дънов ми се отрази много добре преди 2 години– за 10 дни свалих 3 кг.“ , или „Спазвах диета, в която си броях калориите“. Защо обаче с края й идва и края на резултата?

Аз не съм привърженик на диетите в най-разпространената им форма, а именно лишения и ограничения. Била съм на този бряг, ужасно е! Няма човек, на който да му идва отвътре да стои гладен и хладнокръвно да подминава витрина с току-що изпечени ароматни и ухаещи питки със сиренце. Не познавам и хора, които с удоволствие пият чаша пасирани водорасли на закуска.

За да е успешна една диета и да не ви стресира допълнително трябва да бъде обмислена в дългосрочен план, което автоматично изключва гладуване и строги лишения. Докато не откриете режима, който да ви позволява да изпитвате удоволствие от храната и от ритуала на хранене, ще се въртите в омагьосан кръг. Ще качвате и ще сваляте, докато един ден просто ще се предадете и това ще бъде най-логичния завършек. Хората по природа сме хедонисти. Обичаме да ни е хубаво, лесно, богато, топло, уютно, красиво, безгрижно и всичко, което не ни позволява да се насладим на живота ни прави нещастни, унили и недоволни.

Знаете как се храня аз, знаете какво проповядвам сред трениращите в залата, знаете, че това което ви предлагам, ще работи за вас. Аз съм живия пример! Защо да ви е трудно, като може да ви е лесно и вкусно?! И не, не приемам възражения от сорта не мога да ям яйца всеки ден,а бисквити как можете?

  1. Тренират, но го правят по задължение.

Сега ще ви кажа как познавам кой няма да се върне в залата, когато му изтече картата (ако изобщо е направил грешката да си закупи карта). При нас идват много жени и за краткия период, в който се занимавам с индивидуални тренировки съм забелязала една тенденция: тези, които спортуват по задължение, защото знаят, че трябва или докторът така ги е посъветвал, не се грижат за начина, по който изглеждат, докато тренират. Те приемат спорта като досадно задължение, затова не им пука дали ще сложат скъсан анцуг или мръсни обувки. За тях спортните магазини за толкова безмислени, колкото са за мен селфитата. Те не инвестират в нови маратонки, защото кому е нужно, така или иначе скоро няма да им трябват. Те нямат екип за тренировка, прилежно изпран и изгладен, защото асоциацията, която правят със спорта е крайно негативна. Но, момичета, не е ли тъпо да си купите рокля за 100 лв, която няма да може да скрие нито един от комплексите ви?!

Мисля че, в тази ситуация каквото и да кажа няма да бъда полезна, защото вие сами трябва да оправите нагласата си. Ще добавя само едно нещо, за което мислих наскоро – срамота е да имате два здрави крака, две здрави ръце и глава, която да не служи само за красота, и да не ги ползвате по предназначение!!! Знаете ли колко много са хората, които биха искали да са на ваше място, да могат да ходят и да спортуват, и ще го правят с удоволствие, защото знаят какво е да не могат!

  1. Забравиха за себе си!

Отлагах тази точка по простата причина, че темата би могла да засегне някого, а не бих искала.

И  аз съм майка, и аз съм съпруга, и аз работя, дори на две места и се справям на всички фронтове. Не еднакво добре, но правя всичко според максимума, на който съм способна. Много често съм изтощена, много често с мъка отварям очи сутрин, предполагам, че ми се случва и да разочаровам хората, но знаете ли…. не разочаровах себе си. Не забравих за себе си след като родих, не забравих за себе си след като създадох семейство, не забравих за себе си, когато ми беше най-трудно и светлината в тунела едва се виждаше…

Всеки минава през трудности в живота си, всеки води някаква борба , за която ние нищо не знаем. Всяка една от нас обаче има две възможности – да се примири или да се изтупа и да продължи.

Ние жените трябва да се съобразяваме с много повече условия, да отговаряме на много по-високи критерии, да живеем комфортно според зададените обществени норми и стандарти, да полагаме пъти повече грижи за външния си вид, да бъдем добри професионалисти, отлични майки и грижовни съпруги. И ако покрай всичко това усетите, че забравяте за себе си, за  собственото си благополучие и за уюта на сърцето си, спрете за малко, погледнете се в огледалото и си припомнете, че ще ви обичат и харесват точно толкова, колкото се обичате и харесвате вие!

Връзка към част 3

Advertisement

One thought on “Може би и вие сте от тези, които … (част 4, мисля да е последна:)

Comments are closed.