За щитовидната жлеза и Хашимото (част 1)

За съжаление Хашимото не е известен японски дизайнер, въпреки че звучи като такъв, а автоимунно заболяване, което е доста разпространено при жените на възраст между 20 и 40 год. Защо ще пиша за това, въпреки че не съм медицинско лице и нямам това легално право?

В залата има 3-4 момичета, които имат проблем с щитовидната жлеза и аз се чувствам длъжна да разбера в какво се състои този проблем, как трябва да се подходи, какво е нужно, за да се контролира това заболяване, каква диета трябва да се спазва.

Вече няколко дни събирам информация от различни източници, която считам, че ще бъде полезна и би могла да помогне както да се предпазите, така и да лекувате адекватно диагнозата Хашимото.

За щастие тази статия няма да бъде базирана на личен опит. Ще изложа факти, съвети от специалисти, както и споделен опит на пациенти. Трябва да добавя, че източниците ми са английски и шведски сайтове, т.к. практически съвети в български сайтове не открих.

Ще разделя информацията в две отделни статии. В тази ще се концентрирам върху теорията, защото, за да ни се полчучи на практика, трябва да сме теоретично подготвени. И така…

Ролята на щитовидната жлеза

Разположена точно под Адамовата ябълка, щитовидната жлеза не дава заявка да е много важна, но всъщност Е една от най-важните части на ендокринната система, която от своя страна  регулира хормоните ни. Клетките на ендокринната система не са единствените, които се повлияват от функцията й обаче. Всяка клетка в тялото разполага с рецептори за щитовидния хормон, като по този начин го прави още по-важен за правилното функциониране на метаболизма, растежа, сърдечното и репродуктивно здраве.

thyroid gland 2

Идеалната ситуация

В случай, че ендокринната система функционира без засечки, хипоталамусът произвежда хормон наречен TRH, който от своя страна стимулира хипофизната жлеза да произведе TSH (стимулиращ хормон). TSH на свой ред подтиква щитовидната жлеза да си „отглежда“ собствени хормони. Щитовидната жлеза е отговорна за хормоните Калцитонин (този, който помага на костите да абсорбират калций), Т3 и Т4. Последните два са считат за най-важни, т.к. са двете форми на един и същ хормон: Т3 е активният в случая, докато Т4 трябва да се преобразува в Т3 с помощта на други органи (черен дроб, черва, мускули и щитовидна жлеза), преди да успее да изиграе ролята си в организма. И за да е още по-сложно, трябва да се има предвид, че щитовидната жлеза произвежда Т4 много повече, отколкото Т3 и затова процеса на преобразуване е толкова важен, за да се поддържа нивото на хормоните в баланс.

Slide6

Нездравословната ситуация

Хормоните на щитовидната жлеза могат да се разбушуват от няколко фактора, като по този начин предизвикат хипотиреоидизъм (недостатъчно количество щитовиден хормон), хипертиреоидизъм (прекомерно количество), или и двете едновременно.

Хората, които страдат от хипотиреоидизъм имат засилено усещане за студ, оплакват се от постоянна умора и отпадналост. Много често безпричинно качват килограми, освен това имат завишен холестерол, а това се случва, защото Т3 позволява на клетките да ползват холестерола като източник на енергия, а занижен Т3 спомага за задържането на холестерола в кръвообръщението.

Хипертиреоидизмът представя обратните ефектигорещи вълни, безпричинно сваляне на килограми, но отново усещане за  отпадналост и умора.

И двете състояния могат да останат недиагностицирани дълго време, защото симптомите са неясни и доста общи, а да не говорим, че повечето хора дори не са информирани за функцията на щитовидната жлеза.

Автоимунни заболявания

Две са специфичните заболявания, които следват при установена дисфунция на щитовидната жлеза: Хашимото или Болест на Грейвс (Базедова болест). При този тип заболявания имунната система атакува собсвеното тяло .А, точно тези двете се прицелват в щитовидната жлеза. С други думи карат тялото ви да си мисли, че собствената ви жлеза е опасен враг, който трябва да бъде победен и отстранен.

При Хашимото първоначалното състояние може да характеризира със симптоми на хипертиреоидизъм. Тогава се атакуват и разрушават клетките на щитовидната жлеза, карайки ги да освободят голямо количество от  щитовидния хормон в кръвообръщението. При развитието на тази болест, щитовидната жлеза се уврежда дотолкова, че да спре нормалното производство на съответния хормон. Това е причината ако Хашимото стартира със симптоми на хипертиреоидизъм, следвашите стадии на заболяването да причинят двата вида симптоми.

Случаите на Базедовата болест обикновено започват със симптоми на хипертиреоидизъм. Имунната система атакува жлезата, като я кара да произвежда Т3 и Т4 в огромни количества. Разликата между Хашимото и Базедова болест, е че последната не се бунтува срещу самата жлеза и затова симптомите на хипертиреоидизъм не се сменят с такива на хипотиреоидизъм.

Какво предизвиква тези две автоимунни заболявания все още не е много ясно. За основни фактори на този етап се считат генетиката, стресът, замърсяването на околната среда и не на последно място храненето.

Т.к. почти нищо не можем да направим за първите няколко фактори, сега ще се спра на последния, който по мое скромно мнение е от изключителна важност. За да подсигурим правилно функциониране на щитовидната жлеза на първо място е необходимо да осигурим здравословно ниво на инсулин, т.е. без резки пикове и спадове.

Slide13

Метаболитните проблеми, както и много други, са резултат от крайности. Хранене с преобладаващо количество на въглехидрати (особено прости такива – захар, мед, понички, тортички, вафлички и др.), в комбинация със заседнал начин на живот, води до инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет. А, точно тези няколко са неизбежно свързани с дисфункцията на щитовидната жлеза. Диабет 1 тип също е автоимунно заболяване и Е свързано с въпросната жлеза.

Slide12

От друга страна, диета напълно лишена от въглехидрати, особено при активен човек, също може да причини проблеми. Въпреки че, второто е доста по-рядко срещано.

Това е така, защото за конвертирането на Т4 в Т3 черният дроб има нужда от глюкоза. Ако той е лишен от тази глюкоза това ще доведе до състояние, при което жлезата ще функционира привидно нормално, но хормоните няма да бъдат в правилните пропорции, а това ще причини симптоми на  хипертиреоидизъм.

В част 2 ще се спра на препоръчителната диета и добавките, които трябва да се приемат при установено автоимунно заболяване от този тип.

Advertisement

One thought on “За щитовидната жлеза и Хашимото (част 1)

Comments are closed.