Първа седмица от 4-седмичното предизвикателство

Вече разполагам с имената на около 15 човека, които не запазиха анонимност и обещаха не само пред себе си, но и пред мен да изминем заедно този път. На тях благодаря за доверието и за това, че ценят мен и усилията ми, показват ми го и ме подкрепят, защото и аз имам нужда от това. Обещавам да не ви разочаровам!

В следващите няколко точки ще опитам да дам изчерпателни отговори на незададени въпроси, които непременно ще възникнат по време на нашето предизвикателство. Отговарям за последен път и на въпрос, от който изражението ми вече придобива странен вид:

„Веси, ти така ли отслабна?“

„Да, по този начин, с това хранене свалих 40 кг., но не само с хранене се сдобих с начина, по който изглеждам.“

(повече за това в Моята история тук)

Да продължа нататък. Съветвам, препоръчвам, насочвам:

 1. Ще ви направи впечатление, че няма грамове, порции и прочие. Всичко е ориентировъчно. Важно е да спрете да ядете, в момента, в който се заситите. Аз не преяждам, но и не си поръчвам 400 г салата, която да ме надуе и след час да ме накара отново да ям. Изяжте си първо основното и след това порцията салата, която да е по-скоро гарнитура.
 2. Идеалният вариант е сами да си проготвяте храната. Виждате, че няма нито една невъзможна и дълга рецепта, която да ви обезкуражи. Когато приготвяте вечерята, нека количеството е по-голямо, за да си вземете за обяд на другия ден. Така няма да се чудите откъде, кога и какво, а ще сте застраховани.
 3. Съветвам ви да си приготвяте междинната закуска вкъщи и да си я носите в малка кутия / буркан. Колкото и да не ви се вярва точно междинното хранене може да ви „изяде главата“. Между 3 и 5 ч. настъпва онова отвратително глождене за нещо сладичко, което не минава така лесно.
 4. Междинна закуска само ако сте гладни! В противен случай, пропускайте.
 5. Виждате, че вариантите за сутрешна закуска са ограничени. Това е така, защото моята е винаги една и съща и това не ми е проблем. Имайте предвид, че първото хранене е най-важно. Ако сте от тези, които не закусват, изпийте едно мазно кафе.
 6. Всички ястия са взаимозаменяеми, тоест ако не ви се яде Сирене по шопски в сряда, го оставете за петък, но не си измисляйте други ястия, които ги няма в списъка. Ще сгафите.
 7. Не пържете, а задушавайте, тоест към маслото добавете малко вода.
 8. При готвене спокойно можете да замените маслото с мас. Дори е препоръчително. Маста най-добре толерира високи градуси .
 9. Не се хранете в интервали по-малки от 4 часа.
 10. Вода се пие преди или по време на ядене. След хранене трябва да минат поне 2 часа.
 11. Десерт се консумира час преди основно или 4 часа след основно хранене.
 12. Всяка една от нас по някое време ще бъде в ПМС. За този романтичен период от месеца разрешавам 1 ред черен шоколад, ако това ще успокои нервите ви.
 13. Ако имате проблеми с жлъчката, въвеждайте мазнините бавно и постепенно, докато организмът свикне с тази храна. Не се нахвърляйте на яйцата, по едно на ден.
 14. Възможно е първата седмица да имате проблем с изхождането, но не е задължително. Ако този проблем все пак възникне, не се отказвайте, това е адапцията, която тества издръжливостта ви. Ще отмине след няколко дни. Препоръчвам сутрин на гладно лъжица кокосово масло, а вечер преди сън прием на 500 mcg магнезий.
 15. Ако по време на диетата започнете да страдате от безсъние (това е твърде възможно да се случи), увеличете количеството зеленчуци. Друга мярка е отново прием на магнезий, който успокоява нервната система и мускулите.
 16. Ако решите да следвате предизвикателството, но не сте запознати с основите на високомазнинното хранене, разгледайте лекцията ми тук.
 17. Ако усетите по-обилно и „ароматно“ изпотяване, както и метален вкус в устата през първата седмица, поздравявам ви, значи всичко върви по план.
 18. Отворете изображенията на менюто, запазете ги в компютъра си и ги разпечатайте. Нека ви бъдат винаги под ръка.
 19. Намерете си съмишленик – колега, приятел, съпруг, така е по-мотивиращо, задължаващо и забавно.
 20. Напазарувайте продуктите за цялата седмица още в събота или неделя .

Ако съм забравила нещо, не се колебайте да си зададете въпроса под публикацията.

 

Последно! Ще бъда наистина радостна ако по време на това 4-седмично предизвикателство ми изпращате снимки на храната, която приготвяте, независимо дали е закуска, обяд или вечеря. По този начин ще зная, че това което правите ви доставя удоволствие, а не ви измъчва.

Засега толкова. На 07/03 очаквайте менюто за 2-та седмица.

Дерзайте! Ще успеете!

Врзъки към някои от рецептите:

Упсита

Хапки

Млечен десерт

Връзка към Втора седмица

Връзка към Трета седмица

Връзка към Четвърта седмица 

page0001 page0002 page0003

Advertisement

3 thoughts on “Първа седмица от 4-седмичното предизвикателство

 1. Здравей Веси,
  Може ли да сменя спаначената супа с друго ястие, например с ‘риба + салата’ или с ‘пилешка пържола от бонфиле + салата’. Просто не обичам спанак. А под длан, да разбирам ли и пръстите на ръката, предполагам, че ‘не’, едва ли има голямо значение, просто не трябва да се прекалява с количествота все пак. А не ми харесва също ‘плочка масло + плочка кашкавал’, може ли да сменя или махна маслото?
  Благодаря предварително! Чак сега намерих сайта 🙂 🙂

  Like

Comments are closed.