3 седмица от 4-седмичното предизвикателство

Според уговорката, която направихме преди началото на 4-седмичното предизвикателство, в неделя трябва прилежно да си направите едно селфи в огледалото и да измерите обиколките си, за да лъсне голата истина. 🙂

В понеделник ще чакам с нетърпение да направим разбор и да обсъдим спешни мерки в случай, че сантиметрите не вървят надолу. Надявам се да не стигаме дотам, но не го и изключвам.

Обратната връзка, която получих от вас ми беше много полезна, защото повдигнахте въпроси, за които не се бях сетила.

Но първо за това, за което всички сме единодушни:

Високомазнинното хранене е изобилие от вкусове и ястия! Ако прилагате режима правилно, ще огладнявате на интервали от 4-5 часа, няма да имате  пристъпи за сладко, защото качествената мазнина, която се приема държи нивото на кръвната захар неутрално. А, точно резките пикове и спадове на същата, ви карат спешно да изядете нещо, което иначе не бихте.

Повечето от вас са изпитали и/или продължават да изпитват дискомфорт от кетозното състояние, в което се намират. В най-лошият случай кофти усещанията продължават около 10 дни. Ако обаче след този период все още не сте на себе си, добавете повече зеленчуци в менюто си, дори картоф веднъж на ден. Започнете прием на витамин Д и магнезий (4-5 капки Вигантол Ойл сутрин, магнезият – вечер преди сън, заради успокоителното му действие).

Останалите, които се чувстват добре (не че е странно, но е малко вероятно да не изпитате нито един от симптомите на кетоза), бих посъветвала да добавят още малко мазнина към храната си и да се самонаблюдават дали ще настъпи някаква промяна. Тези пък от вас, които са спазвали режима преди предизвикателството, е възможно просто да са преминали по-безболезнено през етапите.

Досега никой не се е оплакал от рецепта, напротив ставам свидетел на кулинарни шедьоври, достойни за някое БГ риалити  и не, не визирам Кошмари в кухнята. 😀

По-голямата част от прилагащите режима вече забелязват положителни резултати, но им е толкова странно, че са сити и им е вкусно, че все още ги е страх да повярват. 

Като цяло режима ви кара да се чувствате доволни и щастливи. Станали сте една идея по-организирани, по-усмихнати и здрави, усещате подобрен имунитет, по-сияйна кожа, по-гладки бедра, по-изчистен корем, повече тонус и енергия и това са само малка част от всички предимства на високомазнинното хранене.

Една тема, която предполагам се срамувате да коментирате, а именно дефекацията. Аз ще сложа началото на един отворен разговор и ще очаквам, срам-несрам, да питате ако имате въпроси (за протокола – аз не чувствам неудобство).

Високомазнинното хранене предполага нормално, безпроблемно изхождане, заради приеманите наситени мазнини. Количеството на изходния материал, обаче е доста по-малко при това хранене, заради отличната усвояемост на храните от организма. Проблем ще настъпи при тези хора, които са направили рязък завой в храненето си, т.е. консумирали са продукти, които високомазнинната диета изключва – основно тесто, бобови, кореноплодни и т.н. Ако се окажете със запек няколко дни след началото на режима, лощо, това е знак, че в старата ви диета ви е имало нещо грешно, което ще отнеме време да се поправи. Колко време – не зная, при всеки е индивидуално.

Подобен е случаят с хората, които надебеляват след старта на това хранене. Това се случва при такива с (много) увреден метаболизъм, който трябва да се лекува. Това отнема време, което обикновено ги демотивира. Съветът ми е да се въоръжите с търпение, защото вече сте изхарчили много време да се „повредите“, дайте си поне половината, за да оздравеете.

Другият вид напълняващи са най-сладки! Те са тези, които спазват режима в цялата му прелест, но не се отказват и от старите си навици. Е, не може и вълкът да е сит, и агнето цяло! 🙂

Това, което мен ме впечатлява непрекъснато, когато искам да помогна на хора с наднормено тегло и предложа да заменят въглехидратите с мазнини, е тяхната реакция. Цитирам последния ми сблъсък, жената беше около 100 кг.

Аз: “Защо не опиташ да се храниш според менютата, които съм изготвила? Един месец само?”

Тя: “Оооо, аз мазно не ям!”

Аз: “А защо изглеждаш така?!”

И тук започват едни безкрайни обяснения на болестни състояния, които забраняват консумацията на мазнини, но т.к. и моето търпение вече е на изчерпване, напускам разговора…не победена, а обезсърчена от праволинейността, която изключва логичното мислене.

Дали пропускам нещо? Най-вероятно, но затова ще има и други статии. 🙂

Вярвам във вас, скъпи момичета! Дори да сте допуснали грешки, дори да сте прекъснали…започнете отново и повярвайте и вие. 🙂

3_1 3_2

Връзки към:

Редена салата

Забравени сладки 

Печена риба с гарнитура спанак със сметана

Примерни снимки на ястията от това меню:

apple and tahan
Ябълки с тахан
bacon and egg lasagna
Лазаня
bananapancakes
Бананови палачинки, печени на скара в мини-размер. Сметаново – какаов сос и ягодки за разкош.
Ceasers salad
Богатата салата Цезар, която да ви послужи за вечеря.
Cheese Crackers
Пармезанови крекери
cheesybroccoly wrapped in omlette
Броколи със сметана увити в омлет. В плънката добавих освен броколите, ленти морков, айсберг, чесън и една червена чушка.
Meat-Bagels-DSC_0697-680x1024
Месни бейгъли, които със сигурност ще впечатлят гостите ви.
Meat-Bagels-DSC_0720-680x1024
В завършен вид.
zuccini pasta
Това трябва да го опитате – спагети от тиквички. Отнема малко повече време, но затова пък е от уикенд менюто.
Advertisement

One thought on “3 седмица от 4-седмичното предизвикателство

Comments are closed.