4 седмица от 4-седмичното предизвикателство

Тази седмица беше изпълнена с много положителни емоции за мен. Предизвикаха ги различни хора, част от които не познавам лично, но това не е спънка за онези, които са широко-скроени, положително-настроени и ценящи чуждия труд. Получих признание за дейността си от жени, от които мога само да се уча, защото техните знания са толкова обширни и разностранни, че беше нескромно дори да си мечтая за одобрението им. В този ред на мисли: Анелия Петрунова – Cioccolata, Иванка Паскалева – Kameloth, Иванка Петрова – Yulinga, вие имате голямa заслуга в това, аз да успявам да мотивирам хората около себе си да се замислят за здравето и външния си вид.

Другата радост предизвикаха блогът и страницата ми във ФБ. Зная, че е модерно да се хвалиш с поне 5000 like-a, но моите станаха малко над 400 и това ме прави безкрайно удовлетворена, защото някой някъде е започнал своята промяна, за която аз дори не подозирам. Виждам колко пъти дадена статия е споделена в социална мрежа и това действа зареждащо, защото инициирам добри мисли и добри дела.

Не са ми досадни и писмата, които получавам от непознати хора, които следят блога и искат да зададат въпрос (предполагам ще ми стане досадно, когато стана мноооого известна и надута 🙂 Напротив, радвам им се, защото човек трябва първо да увери себе си, че е на прав път, за да може да въздейства и на другите.

Получава се нещо като „Предай нататък..“ и това е толкова хубаво! Аз изживявам мечтата си всеки ден и всеки ден й добавям стойност…знаете ли защо? Защото щастието е пълно, само когато е споделено! А ние си станахме като семейство 🙂 Смеем се, подкрепяме се, заедно сме, както казва пасторът „..и в добро, и в лошо“. Така да бъде!

Добрите новини не свършват дотук, обаче. Няма човек, който да е следвал стриктно предписанията ми и да не е отслабнал за периода, в който тече предизвикателството. Всички затягат коланите на панталоните и се радват на новото си аз. Най-успешните ми последователи са две дами, Елена Биринджиева и Вая Каракашиян. Елена е с много нетипична форма на Хашимото, следва режима от август миналата година  и освен отслабването, което е очеизбождащо, се чувства много по-добре в здравословен аспект. Вая е на безкомпромисен режим от началото на януари и успя да се раздели с 4 кг и много сантиметри, с които се бореше почти година. Браво на тях!

Днес ще представя менюто за последната седмица от високомазнинното предизвикателство. И държа да отбележа, че е последна от хронологична гледна точка. Това хранене няма срок на годност и ако вие решите на 30/03 да се върнете към старите си навици, значи нищо от това, което сте направили не е имало смисъл.

През изминалия месец имахте чудесната възможност да осъзнаете колко много са били пропуските в старото ви хранене, как храната всъщност въздейства на и определя настроението ви, как опитите ви в кухнята могат да предизвикат възхищение и усмивки у всички вкъщи, как планирането не е никак трудно, ако не ви се налага да изпълнявате „сложни пируети и съчетания“, как режимът всъщност пести от семейния бюджет, защото продуктите, които се ползват позволяват икономичност и предразполагат към разнообразие.

Аз ще продължавам да предлагам насоки как да оптимизирането храненето си и как да го накарате да работи във ваша полза, а не вреда…и нека тези, които имат глави да мислят.

Това е само началото!

Сега е момента да изчистя някои въпроси, които възникнаха през изминалата седмица:

  1. Нужно ли е да се приема допълнително протеин на прах?

Зависи. Рядко срещам хора, които да са месоядни и да не си набавят достатъчно протеин. В други статии съм коментирала ролята на протеина за тялото и необходимото количество – 1,2 г при неспортуващи хора и до 2 г при тези с активна физическа дейност. Грамовете се изчисляват на килограм телесно тегло, т.е. ако тежите 55 кг, дневната ви нужда от протеин възлиза между 70 и 110 г.

Повече за сметките в статията тук.

Ако сте вегетарианец или веган нещата стават по-сложни, защото растителният протеин не може да задоволи нуждите на организма. В тези случаи, считам, че не е вредно, а дори наложително да приемате допълнително, а също витамини и минерали, които не се синтезират изобщо или достатъчно, при липса на животинска храна – основно Б12, калций, магнезий, желязо, цинк, омега 3.

Дефицит на Б12 се изразява в следните симптоми и състояния:  анемия, влошено зрение, слабост в мускулите и изтръпване на крайниците, болестни състояния от типа на гастрит, чревни възпаления, ускорен пулс, задъхване, бледост, кървящи венци, запек или диария.

Дефицит на калций (Вит. Д) – изтъняване и деминерализация на костите, остеопороза. Задължителен прием на калций от жени на средна възраст или в менопауза, когато синтеза на естроген е намален. При допълнителен прием на вит. Д си осигурете достатъчно магнезий, те работят в синхрон.

Дефицит на цинк – слаба имунна сиситема, проблеми с черен дроб, проблеми с бъбреци, болестни състояния от типа на колит, предозиране с желязо, което повлиява абсорбацията на цинк. Друг знак, че страдате от недостиг на този минерал е трудното заздравяване на рани.

Дефицит на магнезий – дефицит на калций, мускулни крампи, треперене, гадене, безпричинно чувство за безпокойство, диабет 2 тип, високо кръвно, респираторни проблеми.

Дефицит на Омега 3 – груба и суха кожа, нездрава коса, чупещи се нокти, честа жажда и уриниране, проблеми със съня и концентрацията, крайности в настроението (освен ако не сте чешит по природа:).

  1. Този режим уврежда ли бъбреците?

Най-краткият отговор на този въпрос е „Не“. Наситените мазнини нямат доказан негативен ефект върху бъбреците. Някои източници твърдят, че това се случва при прекомерна консумация на протеин, но дори да е така, нашето хранене е високомазнинно, не високопротеиново. В заключение: ако нямате установен нефрологичен проблем, този начин на хранене няма да ви причини такъв.

Най-лошото, което можете да причините на бъбреците си е високата кръвна захар, която действа разрушително, ако не се контролира.

  1. Нито една диета (ако целта на храненето ви е да отслабнете) не работи със същата сила в началото и след известно време. Мерки, когато спрете да сваляте, а имате да губите още материал.

Началото на всяка нова диета / начин на хранене е повече от обнадеждаващо. В първите няколко дни се изхвърлят голямо количество течности, което действа много мотивиращо, но идва денят Х, в който нещата забавят ход. Отслабването трябва да се случи постепенно, за да бъде на първо място здравословно.

Но, ако се озовете в „плато“, т.е. не губите мазнини за по-дълъг период от време, вариантите за справяне са следните, но имайте предвид че е възможно тялото ви е достигнало оптималното си тегло и да не иска повече да му нарушавате хармонията.

  • Намалете порциите;
  • Изключете млечните от менюто си за седмица-две и вижте дали това оказва влияние;
  • Преместете вечерното хранене по-рано;
  • Не консумирайте междинни закуски;
  • Увеличете мазнините за сметка на всичко останало;
  • Опитайте интервално хранене (intermittenet fasting), което обикновено включва 2 хранения за деня, между които има дълъг период (12-16 часа) на фастинг.

Сигурно има и други варианти, но за момента се сещам за предложените.

Пак се получи доста дълго 🙂 Менюто, моля!

4.1 4.2 4.3

Връзки към:

Балканско суши

Зеленчукова фритата

Примерни снимки на:

indian-chicken-cabbage-stir-fry-600x450-64555
Пилешко по китайски
pork roll 2s
Рулца от свинско
20150317_090858
Пастет от треска

20150317_090915

Summer-Vegetable-Frittata
Зеленчукова фритата
Baked Camembert Before
Печен камембер преди
baked camembert
Печен камембер след
Палачинкова торта, ама не съвсем :)
Палачинкова торта, ама не съвсем 🙂
Пилешки кюфтенца
Пилешки кюфтенца
Кокосови бисквити
Кокосови бисквити
Advertisement