За силовите тренировки с любов

Преди дни попаднах на статия за предимствата на силовите тренировки и искрено съжалих, че не съм я написала първа. Авторът беше изказал всички мои мисли толкова систематизирано, че след като я прочетох нямаше и какво да добавя. Ще резюмирам статията и ще добавя личен опит в подкрепа на твърденията.

1. Силовите тренировки скулптурират тялото.

В залата често идват жени с наднормено тегло или пък такива, които вече са отслабнали, но не са тренирали и телата им имат нужда от стягане.

Какво си мислят първите: трябва да се потя много, за да отслабна. Трябва да въртя колелото, да бягам на кроса, после на пътечката, накрая 20-30 коремни преси и накрая полужива да си тръгна.

Какво си мислят вторите: абсурд  да вдигам тежести, не искам да правя мускули. Аз вече отслабнах, трябва само малко да се стегна.

Какво си мисля аз: ако можех щях да махна и кроса, и колелото, и пътечката от залата и тогава щяхте да разберете как аз разбирам кардиото. За щастие има такива, които ми се доверяват напълно и не използват въпросните уреди или го правят, но умерено. Колкото до мислите на вторите – откровено казано говорите глупости. Ако още не сте се разделите със страховете си относно тежестите, време ви е.

2. Силовите тренировки горят повече калории от кардио тренировките.

Ако традиционното кардио изобщо гори някакви калории (знам че на дисплея се появяват някакви числа, които най-общо казано ви заблуждават), имайте предвид, че това се случва, докато го правите. В момента, в който слезете от уреда тялото ви моментално забравя какво се е случило.

Не е такава ситуацията със силовите тренировки, при които метаболизмът ви е засилен до 48 часа след края им. Упражненията със свободни тежести изграждат функционална мускулна маса, правят ви по-силни и издръжливи не само в залата, а като цяло, изпълнявайки ежедневните си задължения. Правят ви по-устойчиви при стресови ситуации, при по-тежък физически или психически труд.

3. Ако тренирам мога да ям всичко.

Да, ама не! И тук не става въпрос само за кардиото. Факт е обаче, че бягането може да засили апетита ви. Защо? Защото вие далеч не горите само мазнини, докато тичате. В един момент тялото може да започне да се „самоизяжда“ или иначе казано да губите мускулна маса заради вредния си навик.

Твърдя от опит, че силовите тренировки потискат апетита, а също така и желанието да се нахвърлите безразсъдно върху храна.

4. Силовите тренировки са за мъже.

Спор няма, но откакто мъжете ходят на зумба, а не на фитнес, нещата се промениха. Изпитвам голям дискомфорт пред момичетата, с които работя, когато те вдигат щанги, а мъжете си слагат пачки и пантофки за танци в коридора. Нещо, някъде се обърка в този свят, но вие сте на правилния път, не те.

Извън шегата силовите тренировки правят чудеса с женското тяло! Аз и много мои момичета сме живия пример в подкрепа на това твърдение.

5. Последно по място, но не и по значение силовите тренировки ви правят по-уверени, по-женствени, по-добре изглеждащи с и без дрехи и ако някой ви каже, че не е така, оставете го да си говори. Много често хората, които изказват експертно мнение никога не са опитвали това, за което говорят и не е редно да ви служат за коректив.

Аз лично тренирам с тежести от 3 години и се радвам на много добре оформено тяло след загуба на 40 килограма. В началото тренировките ми бяха основно със собствено тегло, но в един момент стана недостатъчно. Добавянето на тежести, добави стойност към тренировките ми. И при вас ще се случи, ако имате търпението и волята да продължите, защото:

  • ако искате релефни и добре оформени ръце и гръб, ви трябват тежести.
  • ако искате стегнати дупе и бедра, ви трябват тежести.
  • ако искате здраво и хармонично тяло, добавете тежести в тренировките си.  

Joy Fitness – зала за момичета, които знаят, че за да им е леко, трябват тежести. 

 

Advertisement