Кога упражненията със собствено тегло спират да бъдат достатъчни

Често се случва новобранците в залата да постигат много добри резултати в първите 3-4 месеца от тренировките си. Това е времето, когато се научават на основни движения, които тялото е пригодено да изпълнява и  като всяка нова практика, ефектът е най-видим в началото.

Нерядко се срещам с жени, с дотолкова атрофиралa мускулaтура или пък въобще липса на такава, на които им е невъзможно да клекнат, а какво остава да го направят правилно.  Те са й най-трудната група за работа.

Първо, защото спортът не им е в кръвта. Второ, защото обикновено прекрачват прага на залата, когато повече не могат да отлагат физическа дейност, т.е. принудени са по ред причини – заболяване, затлъстяване, лекарска препоръка и т.н. Трето, тези жени най-вероятно никога няма да изпитат удоволствието, което повечето от нас изпитваме, докато се движим, защото за тях самата идея да тренират е истинско мъчение – буквално и преносно.

Понякога собственото ни тяло е непосилен товар, а да го приучим да ни служи и изпълнява функциите си – точно толкова тежко.  

Ако донякъде разпознавате себе си в горните редове, четете внимателно оттук нататък. Това е  в сила и за тези, които тренират отскоро и нямат търпение да постигнат добра физическа форма, но са ограничени откъм сили и възможности.

Тренировките със собствено тегло могат да бъдат изключително предизвикателство не само за нетренирани хора. С малко мисъл и въображение, те могат да бъдат модифицирани по начин, който да затрудни и човек с опит в залата. Например: към обикновените напади можете да добавите подскок, или да ги трансформирате в ходещи напади, или пък да ги комбинирате с клек; ако планкът вече не ви е предизвикателство, опитайте да го правите с мах на крака – назад, настрани, опъвайки ластик; планк на една ръка или на един крак; ако ви е писнало от стандартните лицеви опори, но не се сещате кое упражнение тренира по-добре ръцете и гърба, сложете чифт чорапи на ръцете си и започнете бавно да ги движите настрани или напред, а ако все още не сте пробвали ходещите лицеви опори, направете го още днес; друг вариант, който ще ви спре дъха е лазенето – на лакти, на длани или комбинирано.

Вариантите да направите една много добра тренировка със собствено тегло са десетки. Дали ще се сетите дори за 1/10 от тях – не зная. Аз лично, когато започнах да спортувам сама, буквално имах усещането, че откривам топлата вода. Но аз съм аз, моят случай е по-скоро изключение, освен ако не питаете особено топли чувства към дейности, които ви ускоряват пулса, уморяват, изпотяват и хвърлят в нокаут накрая.

Колко време можете да продължите със собствено тегло? Отговорът е индивидуален и обикновено е свързан със зоната на комфорт на всеки. Ако не сте склонни да излезете от това безопасно място, самоограничаването няма да ви предложи особени резултати. В един момент ще установите, че не прогресирате и спортната ви дейност е забуксувала.

Ако работите с инструктор, сега е момента да му обясните проблема си (съмнявам се, че ако е добър треньор не е забелязал липсата на развитие, просто и те като вас не винаги обичат да „влизат в бурно море“ и да си създават работа и неприятни емоции) и отново да обсъдите целите си и механизмите с помощта, на които да ги постигнете.

Ако тренирате в домашна обстановка, ще се наложи да се информирате за различните алтернативи на упражненията и да експериментирате. Проблемът е, че рано или късно, отново ще стигнете до задъдена улица, защото холът ви и липсата на спортно оборудване (визирам разнообразие от дъмбели, ластици, тежести и др.), не могат да ви предложат безброй опции.

Хората, трениращи у дома най-често залагат на кардио упражнения. След няколко месеца обикновено се появяват първите болки в ставите или просто спира да им се скача. Да не говорим, че има мускулни групи, които почти няма да се повлияят ако се тренират без добавена тежест. Да, за дупЕтата ви говоря. Дори да приемате радушно всеки Squat challenge, който се разпространява в интернет пространството, на дупето ви ще му е все едно. Това са, т. нар. големи мускулни групи и за тях си трябва сериозна работа.

glutes

Докога все пак да продължите с този тип тренировки? Най-правилният отговор е докато ви служат.

Ако:

  • вече не виждате развитието, което целите;
  • отдавна не ви е трудно;
  • търсите разнообразие;
  • досадно ви е да повтаряте едно и също;
  • не ви се скача постоянно.

Преминете на следващото ниво и включете тежести. Всъщност най-добрата фитнес програма, която можете да си позволите е комбинация от собствено тегло и тежести.  И не го казвам, защото в Joy Fitness го правим така, други преди нас са го открили. А, ако човек не може да измисли нещо по-добро, може да се учи от най-добрите.

Advertisement

One thought on “Кога упражненията със собствено тегло спират да бъдат достатъчни

Comments are closed.