Какво научих през последните три години – за храненето (част 1)

Неочаквано и за мен самата, наближава третия рожден ден на Joy Fitness. Това ме кара да си направя една равносметка за нещата, които се случиха и които научих през това време. Ще разделя статията на няколко части, в противен случай ще се превърне в един безкраен и отегчителен монолог. Първата част ще посветя на храненето – твърде важно е, за да го оставя за последно.

Накратко, опитът ми през тези три години, какво знам със сигурност и върху какво бих искала да помислите и вие.

 1. Режимът, който сте си избрали не бива да фокусира вниманието ви върху храната. Ако мислите ви твърде често гравитират около „хляба наш насъщен“, ако усещате, че веднага след приключването на закуската, започвате да кроите планове за обяда, а 10 мин преди същия вече сте леко изнервени, че храната се бави, ако от Фейсбук профила си сте харесали повече от 3 сайта с рецепти и постоянно надничате, за да нахраните поне очите си, то въпросният режим трябва да бъде сменен с друг.

food 1

 1. Колкто по-малко сметки, калкулации и предварителна подготовка изисква един режим на хранене, толкова по-голям е шансът да го възприемете бързо. Колкото по-ясни са правилата на изпълнение, толкова по-склонни ще бъдете да се придържате към тях. Сложните схеми и менюта объркват, уморяват и обезсърчават. Изберете си прост начин на хранене. Колкото по-минималистична е диетата ви, поне в началото, толкова  по-бързо ще наберете скорост и ще се сдобиете не само с по-малък размер дрехи, но и с по-голяма увереност, че този път ще ви се получи.
 1. Няма нищо по-хубаво от правилата! Ако режимът, който сте избрали следва ясни и логични принципи, ако тези правила дават повече отговори, отколкото да задават въпроси, ако вече ви е ясно защо до този момент сте изтегляли все късата клечка, може би сте открили „партньор“ до живот. Така се получи с мен и високомазнинното хранене. Не мисля, че някога бих изневерила на този режим. Да, от време на време ми се случват „флиртове“ с домашна баница или пък торта, но ако една изневяра не се случва в сърцето, за каква изневяра говорим изобщо?! 😀 Всичко с мярка, обаче!

food 2

 1. Спомняте ли си това? „Всеки мъж си мисли, че мечтата на жената е да намери перфектния мъж. Пълни глупости! Мечтата на всяка жена е да яде без да дебелее!“. Моят опит показва, че най-честият повод да се започне даден режим е лабилната женска психика, която винаги се опитва да се вмъкне в размер S. Няма лошо, ако не харесвате тялото си, разбира се, че най-логичното нещо е да опитате да го промените. Това обаче не бива да е за сметка на здравето. Твърде често ми се случва да слушам истории за вредите, които сте си нанесли след една или друга модна диета. За да не ви се случва повече, преди да изберете режим, се информирайте какви са ползите и вредите му за здравето.
 1. Много често разговарям с момичета, които очевидно заинтригувани от високомазнинното хранене, ме питат: “С какво да заменя хляба?” или пък “Ако си направя хляб от лимец няма ли да намаля щетата?” или “Мога ли да си позволя чийт-ден?” (тоест веднъж в седмицата да му отпуснат края). На всички тях казвам категорично: яденето на хляб се заменя с неядене, брашното от лимец е по-добрата версия на бялото брашно, но в крайна сметка си е брашно. Чийт-дните ще ви подлхлъзнат много лошо, нерядко те бележат края на едно трудно взето решение за промяна. Наистина ли искате да се прецакате сами? Основна грешка, която начинаещите, а и не само допускат, е моментът, в който решат да си направят диетата една идея по-сладка, тоест да търсят алтернативи на “забранените плодове”, за хората с по-слаб ангел това означава край.
 1. Как да действате ако колега / приятел/ роднина, известен с кулинарните си умения, има повод за празник и е решил да ви докара поне диабет с творенията си? Малко преди началото на тържеството се нахранете с вашата си храна. Дори изяжте повече от обикновено. Така дори очите ви да огладнеят, стомахът ви ще е вече пълен. А, мнението ми за парче торта?

party-organisieren-leetchi

 1. Като стана дума за торти, в случай че “сладкото зъбче” ви върти номера, запомнете едно: по-добре е веднъж в седмицата да изядете парче купена торта, отколкото всеки ден домашна! Много грешно е да се мисли, че нещата приготвени вкъщи, по правило са полезни. Ама, моля ви се! И във вашата торта има захар, дали е бяла или кафява – остава си захар, и във вашия кекс има брашно, и в домашната палачинка има прясно мляко и сладко (ако разбира се не сте опитали любимите ми кокосови или протеинови палачинки). Не се заблуждавайте и не си мислете, че нещата са повече от прекрасни само, защото вие сте си ги сготвили.
 1. “А, как да процедирам по време на почивка?” Това е  единственото време, когато е дори препоръчително да “скъсате синджира”. Сега тези от вас,които са чели внимателно по-горе, ще кажат, че си противореча. Не! Никога не започвайте диета, режим, тренировъчна програма или каквото друго сте решили да захванете близо до, по време на или малко след почивка / отпуска! Обречени сте на провал. Тогава мозъкът работи на друга честота и няма да ви позволи  да му нарушите спокойствието. Ще си позволя една метафора –  спазването на диета е като семейния живот – нарушаването й по време на почивка е като да се разделите за кратко с партньора си. 🙂 Почти е сигурно, че раздялата ще ви подейства ободряващо и ако чувствата са истински няма да имате търпение да се върнете един към друг. Така че аз съм ЗА кратките почивки, които ни карат да си спомним защо сме направили конкретен избор. 🙂
 1. Как да наложите промяна в храненето на останалите членове от семейството? Бавно и без да коментирате. Ако досега сте се хранили по определен начин и знаете, че евентуална смяна на менюто няма да остане незабелязана от останалите вкъщи, въвеждайте новите храни постепенно, една по една, веднъж на ден. Не правете изявления, действайте без да пресирате процеса на адаптация и не им отнемайте всички удоволствия, които до вчера щедро сте предлагали, защото ще срещнете съпротива. А, насила хубост не става.

food 3

 1. Как да продължим ако сме запонали деня с баничка, кифла, кекс, вафла и т.н.? По същия начин. Първото хранене за деня обуславя останалите. Поне аз така правя. Честно казано не ми се е случвало да се прецакам от сутринта, но ако на обяд се случи да ям пица (може би веднъж в месеца), продължавам с въглехидрати до края на деня. Смесването на мазнини с въглехидрати е основен фактор за трупане на мазнини. Тогава тялото разполага с два източника на гориво и по правило избира този, който дава бърза енергия, а другият си го пази и трупа под формата на мазнини.
 1. Ако сте избрали да се придържате към високомазнинното хранене, не забравяйте, че от мазнините също се пълнее. Всичко трябва да бъде дозирано с мярка. Маслото не се яде с лъжицата, салатата не се топи в зехтин, разчита се на естествени източници на мазнина.
 1. Последно по ред, но не и по значение: ако вашият начин на хранене, по някакъв неразбираем начин, пречи на околните, но пък ви кара да се чувствате добре, ако въпреки положителната промяна във външния ви вид ви обявят за луд заради диетата ви, останете скала! Нека ви броят яйцата, нека се мръщят, когато си извадите пържолата, изтърпете и безпочвените подмятания как нищо не разбирате и ако всичко това се случва, докато се храните напомнете, че вилицата има и друго приложение. 😉

food 5

Изборът на храна в чинията ви е изборът ви да бъдете здрави или болни, слаби или дебели, енергични или летаргични.

Толкова е просто, но понякога най-простите неща са най-трудни за разбиране.

Advertisement

One thought on “Какво научих през последните три години – за храненето (част 1)

Comments are closed.