Д-р Емилова vs един прост човек, който обича месо

Не съм от хората, които ще ви нападнат, само защото разбиранията ви за храненето са различни от моите. Напротив, бих положила усилие да ви „вляза в обувките“, ако ми предложите рационално обяснение защо се храните по определен начин. Също така бих разбрала ако не консумирате месо поради морални , хуманни или религиозни причини.

Не бих взела участие в словесна буря, само защото сте веган или вегетарианец, въобще не ме вълнува как се храните. Дали сте на 90-дневната, на Лунен детокс или пък в пълен смут от поредната диета, това не ме засяга, докато не бъде обвинена в канибализъм, бездушие или чиста лудост, заради навика ми да ям месо, яйца, сланина и разни други „отпадъчни“ продукти.

Причината да пиша днес е статия на д-р Емилова, публикувана в собствения й сайт, както и във вестник 24 часа. Статията е споделена стотици пъти в социалните мрежи, продължава да се коментира се кого ли не. Не съм хейтър и не оплювам никого, защото съм се събудила накриво. Аз харесвам д-р Емилова, нямам нищо против методите й на лечение, била съм неин пациент, познавам я лично, присъствала съм на лекциите й, следвала съм нейното верую дълги години. Въпреки положителните ми чувства и намерения, обаче няма как да толерирам откровени лъжи, скалъпени статии и махленско поведение. А, в последно време това е светлината, в която ми се представя.

Днес ще коментирам въпросната статия за високомазнинното-нисковъглехидратно хранене, която се сдоби с върховна популярност. Няма как да не взема участие, все някой трябва да го направи. 🙂

Д-р Емилова:

Високомазнинното-нисковъглехидратно хранене нарушава киселинно – алкалният баланс в организма. Средата в организма – тъкани и клетки, е с повишена киселинност, както и кръвта, лимфата, жлъчният сок, урината. Това причинява заболявания и инфекции – остеопороза, камъни и възпаления в жлъчката и бъбреците и др.

Какво знам аз:

Няма логика, а и научно / медицинско доказателство  в това високомазнинното хранене да причинява гореизброените заболявания. Напротив, този вид хранене поддържа алкално-киселинния баланс, т.к. ограничава приема и консумацията на захар и зърнени.

Малко повече информация за тези, които не са наясно какво е pH и защо всяка реклама на шампоани твърди, че от техния продукт със сигурност няма да оплешивеете , защото pH-то му е неутрално.

pH е мярката доколко е киселинна една течност / среда, т.е. количеството водород, което съдържа. То варира от 0 до 14. Колкото по-ниска е стойността му, толкова по-киселинна е средата. Например: една батерия има pH около 1, дистилираната вода е с неутрално pH – 7, белината има pH 13, а човешката кръв е 7,4.

Какво е важно да знаете: киселинните и алкални храни не се определят като такива според нивото им на pH, докато са още в устата ви. Това не е фактор, т.к. след това те попадат в киселинната среда на стомаха ви, а после се алкализират в дебелото черво. Това, което наистина има значение, в случая е pH-то на утайката, която те оставят след процеса  на метаболизиране.  Ябълковият оцет, например, е кисел на вкус, но се категоризира като алкализираща  храна за тялото ви, докато семената и зърнените спадат към алкалните храни, но остатъка им е киселинен.

Кръвта има тройна система на защита контрола на pH, осигурена от дейността на белите дробове, бъбреците и самите кръвни неутрализатори, която не й позволява да се повлияе от това дали приемате киселинна или алкална храна. pH-то на кръвта рядко подлежи на промяна, но ако това се случи, най-вероятно ще сте на път към спешното. Това, което варира е pH на слюнката и урината, но по тяхната стойност не може да се прави заключение за тази на кръвта. Дори напротив, промените в стойността на pH в урината са знак, че тази тройна система на защита функционира правилно и освобождава тялото от излишната киселина.

Д-р Емилова:

Липса на фибри. За разочарование на пристрастените месоядци и сиреноядци, в тези продукти, както и в останалите с животински произход, няма и 1 грам фибри, което ги обрича на изключително тежък хроничен запек. Той води до главоболие, мигрена, хронична умора, риск от доброкачествени, а по-често и злокачествени образувания на дебелото черво.

Какво знам аз:

Високомазнинното хранене НЕ изключва приема на плодове и зеленчуци. Напротив ние винаги ядем салата, докато си чакаме пържолата. Да, количествата са умерени, но това е така, защото отдавна контролираме апетита си и сме се разделили с лакомията си. Все пак е смъртен грях, не е редно….

Относно запека, аз лично не съм страдала от запек вече няколко години. Не одобрявам и не приемам каквито и да било слабителни средства, но ясно си спомням, че във Вашия център раздавахте Лаксена на килограм.  Не очаквам да се съгласите, но аз бях там и знам какво съм „яла“ и пила (яла, разбира се, е образно казано).

Базирано на опита ми от последните три години, през които работя в спортна зала: до този момент в моята зала не се е появил вегетарианец, който въпреки ежедневния прием на тонове фибри, да не е с поне 5 кг наднормено тегло, анемия, някакво автоимунно заболяване, проблеми с щитовидната жлеза, лоши показатели от липиден профил и т.н. Факт.

Д-р Емилова:

Бъбречни заболявания. Всички животински храни – основа на тази диета, освен много мазнини, съдържат и голямо количество белтъчини. Те натоварват прекомерно бъбреците и ги увреждат. Резултатът е хроничен пиелонефрит и по-късно-поява на бъбречна недостатъчност.

Какво знам аз:

Количеството протеин при високомазнинното-нисковъглехидратно хранене е ограничено до 25 % от калорийния прием. Достоверните медицински източници съветват дневната консумация на белтъчини да се изчислява на базата на килограм (активно) телесно тегло  (1,5 / 2,00 г х 1 кг.), за да се осигури надеждна защита на костната система,  а белтъчините сами по себе си не са вредни, когато няма установено заболяване на бъбреците. Да, тяхното количество е препоръчително да се ограничи, при съществуващо такова, но във вида и количеството, които спазващите ВМ ги приемат, те НЕ предизвикават бъбречни проблеми.

Относно врзъката между калций, белтъчини и костна плътност. Последните изследвания по тази тема, продължили 3 години, сочат че хората, подложили се на тестовете по време, на които са приемали повече протеин в комбинация с калциева добавка, са увеличили костната си плътност, за разлика от тези, които не са.

Доказателства:

http://ajcn.nutrition.org/content/75/4/609.full

http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2004-0179

Д-р Емилова:

Повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Причиняват се от големите количества животински белтък и неизбежно води до пристъпи от подагра.

Какво знам аз:

рН на урината не е мярка за рН на кръвта, а основния проблем на подаграта не са белтъчините или животинските мазнини, а захарта.

Навремето подаграта е била известна като „болеста на богатите“, защото в миналото само богатите са могли да си позволят да консумират месо. А, защо заболяването се асоциира с приема на белтъчини? Поради това, че те съдържат пурини (краен продукт от разпадането на химикали) , съответно повишават нивото на пикочната киселина в кръвта.

В тази теория обаче, нещо не се връзва. В много от зеленчуците също има пурини – боб, броколи, брюкселско зеле, грах, спанак, праз, гъби, карфиол и т.н.. Знаете ли колко пурини има в тези иначе невинни и здравословни зеленчуци? Около 1000 мг на 100 г! А, ако страдате от подагра препоръчителното количество на пурините трябва да бъде в рамките на  100-150 мг.  Но, ние знаем, че нищо свързано с плодовете и зеленчуците не е вредно или прекомерно, нали така?

Доказателство: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21277179

Освен това тези вещества, пурините, са виновни само за 1/3 от пикочната киселина, останалите 2/3 тялото произвежда само. Това е малко като работата с холестерола, но в друга тема ще пиша затова.

Доказателство: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105384/

Точно като пурините, фруктозата увеличава производството на пикочна киселина. Нейната работа обаче не свършва дотук, защото тя причинява и нещо друго – затруднява изхвърлянето й. А, подаграта е резултат точно от това, невъзможността на тялото да се освободи от излишната пикочна киселина.

Доказателство: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22359229

Дори да произвеждате повече пикочна киселина, ако тя се изхвърля редовно, няма да имате проблем. Ако тя обаче остане в организма, тогава ще се разболеете. Животинските храни, богати на пурини, не затрудняват изхвърлянето й, фруктозата обаче го прави.

Последните няколко точки, дори няма да си направя труда да коментирам, защото е смешно и жалко да се твърдят такива неща.

(Хиперлипидемия. LCHF несъмнено ще повиши нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, което ще доведе до отлагане на атеросклеротични плаки в артериите на всички органи. Фаталните последици са миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, ослепяване, бъбречна недостатъчност, ампутация на крайниците. Много често мои пациенти споделят как техни близки са били засегнати от изброените усложнения след дълго прилагане на диетите на Аткинс или Дюкан.

Хормонални смущения. LCHF и всички хранителни режими с високо съдържание на животински мазнини и белтъчини нарушават баланса на хормоните в организма. Високото ниво на хормона естроген е сред причините за рак на млечните жлези. Научни изследвания доказват, че при повишена консумация на млечни протенини се умножава до 4 пъти рискът от рак на простатата.)

Уважаема д-р Емилова, аз приех идеята да Ви опонирам напълно сериозно. Направих си и изследвания, каквито си правя всяка година.Този път, поради заплахите ви, от приближаващи инфаркт, инсулт и ослепяване, реших да платя повече и да направя диагностика на сърдечно-съдова система, а не просто липиден профил. Прилагам резултатите от това изследване, с кратка легенда какво означават стойностите на различните измерени показатели, не за вас, за другите като вас.

От 3 години се храня високомазнинно-нисковъглехидратно, не съм маниак, случва ми се и да пропусна пържолата на закуска, но тогава със сигурност изяждам 3-4 яйца, с жълтъците и много масло.

izsledvaniq men

Глюкоза (кръвна захар) – препоръчителни нива за хора между 14 и 60 год. 3.3 – 5.6 ммол / л.;

Креатинин – оценява дейността на бъбреците; високата стойност индикира проблем с функцията им;

Общ холестерол – стойността му не е фактор, по който да се правят каквито и да било заключения за здравето на човек

Триглицериди – показател за това дали организма обработва правилно мазнините; колкото по-ниска е тяхната стойност, толкова по-добре.

HDL или т.нар „добър холестерол“ – сигурно забелязвате, че измерената стоийност е по-висока от обичайната

LDL или т.нар „лош холестерол“

VLDL – дава информация за липопротеините с ниска плътност, т.е колкото по-висока е стойността, толкова по-лошо

Урея – показател, че бъбреците функционират правилно

АСАТ – чернодробен показател

СРК или креатин-фофокиназа –  показател за сърдечната дейност; високата стойност индикира за риск от сърдечно-съдово заболяване

LDH – Лактатдехидрогеназата е ензим изпълняващ жизненоважна роля в обмяната на въглехидрати. Съдържа се в различна концентрация в следните органи: бъбреци, сърдечен мускул, скелетна мускулатура, задстомашна жлеза, черен дроб, високи стойности сигнализират за нарушена сърдечна функция, чернодробни проблеми и др.

Какви заключения могат да се направят на базата на тези изследвания?

Д-р Емилова, към днешна дата аз съм здрава като бик, по-сита съм от всякога, ябълки не искам да погледна до края на дните си, все още имам два крака и две ръце и най-важното ГЛАВА, която използвам по предназначение, не страдам от запек и  ако утре не ме блъсне кола, не се удавя или не ме улучат с гранатомет, шанса да изкарам до старини е много голям.

И още нещо! Много бих искала вегетарианец, от поне 3 години, да ми покаже подобни резултати. 

Толкова, не ми се слушат и четат повече глупости.

Други източници, използвани в статията:

http://paleoleap.com/

www.doktorbg.com

Връзка към статията на д-р Емилова:

http://emilova.eu/index.php/bg/medias/articles/271-artlchf

Advertisement

37 thoughts on “Д-р Емилова vs един прост човек, който обича месо

  1. Всеки сам избира своето меню!Дали пържола или порция фасул?!Аз направих своя избор доста отдавна и съм много благодарна и щастлива от резултатите. Ако някоя 53годишна жена ми покаже резултати от изследвания за състояние на костната плътност като моите нека пак да яде “месища”всеки ден…От 1994г съм престанала да се храня с животинска храна и “слава богу”още не съм умряла,даже се чувствам прекрасно!:-):-):-):-)С д-р Емилова се запознах по-късно,за което съм много благодарна!!!Осведомете се по-добре за своя избор на храна от най-светлия учител Петър Дънов!!!И пак да напомня…Всеки сам избира……

   Liked by 1 person

 1. Аз съм вегетарианка от 10 години не боледувам ,нямам анемия показателите ми са на шест, всеки ден тренирам родих и се възстанових за 2 месеца без диети ….
  Е, ще спра до тук .Изводите сама можеш да си ги направиш. Храната не винаги има основно значение дали човек е здрав .Ако не вярваш ,че една храна не е полезна за теб я зареждаш с такава енергия и тя наистина може да ти вреди.

  Like

  1. Уважаема, Светла, изводи се правят на друга основа, празните приказки не ме водят до никакви изводи. А, махленския тон, очевидно е дълбоко зложен при вегетарианците…

   Like

   1. Къде видя махленски тон? На каква основа се правят изводи, ако не на здраве, следено години наред? Ето ти основа за изводи, имам вроден между-камерен дефект, постави си го като задача да научиш какво е (веднага след като, провериш в речника какво е “махленски тон”). На кратко, и най-малката настинка и вирус, водят до големи усложнения. Бил съм държанка на медицината години наред, без антибиотици не можех и да кихна. Проблема се затвори, но разбитата имунна система, вследствие на медицината, си остана. Повече от 10 години тренирам усилено, за да се придържам в прилично здраве, но без траен успех. Минах през всякакви хранителни и тренировъчни режими, изчел съм тонове литература и готини таблични информации като теб – нищо. Накрая спрях месото, вече година и половина – изкарах първите си две зими в живота без грип. А ако се усетя леко болен ми минава само с чайове, което няма как да го осъзнаеш, що за успех е, ако не познаваш хора с подобен проблем! Относно тренировките, очаквах силата ми да спадне значително, когато спрях месото, но такъв ефект имаше само първите 3 месеца, след което дори надминах старите си резултати. Сега ти с цялата си енциклопедична натура, ми обясни как да си стабилизирам здравето до такова ниво, със старата ми диета? Понеже едва ли ще ми кажеш, нещо което не знам, познай – НЕ РАБОТИ! А като си голямо месоядно, яж сурово месо без странични последствия. Предполагам и това си чела, но все пак провери колко години отнема за един ген за да се наложи в даден генетичен пул, и ще разбереш, че е далеч преди да сме започнали да готвим месото, това последното ще ти го оставя сама да си направиш извода, що за месо/все-ядни сме. А колкото до иронично/опознавателната ти статия, не е особено професионално, дори е леко отблъскващ, такъв тип стил на писане. Не подхожда на сериозен човек.

    Like

   2. Знаеш ли кое е глупостта в статията ти и очевидната ти паниката ти към вегетарианците. Сама си противоречиш, изследванията и данните на които се уповаваш, са резултат от дългогодишни наблюдения, не си мисли, че някой вижда какво става с организма на молекулярно ниво, веднага щом експеримента му изяде пържолата и после следят какво се случва с всяко атомче. Не, процеса се повтаря много пъти, и после се следят ОПРЕДЕЛЕН брой (известни нам) ПОКАЗАТЕЛИ (не организма директно). Не мисли, че медицината е открила всички показатели или, че с тези иследвания не пропуска нещо. Гледат се усредени стойности, или се създават такива на база, брой “опитни свинчета”, гледа се, че няма излизане от тях и се установява, че всичко е наред. Това е науката от векове, продължително наблюдение, и ти се уповаваш на това. Супер, така се прави! НО проблема в логиката ти, е че отхвърляш с доста арогантно и с надута ирония, мненията на една доста голяма общност от хора, чиито изводи също са плод на наблюдения. Някак си много пристрастно избираш едните наблюдения пред другите. 🙂

    Like

   3. Че съм глупава, иронична и предубедена разбрах.. Това, което още не разбирам е защо не използвате учтивата форма на обръщение между хора, които не се познават? Всички вегетарианци, коментирали статията ми говорят на Ти… А, ние наистина нямаме нищо общо! 😀

    Like

   4. Науката наблюдава средата и вади статистика, нищо повече, всичко което е извън статистиката е теория, до момента в който не се докаже с наблюдения. Парадокса в медицината, е че хората вярват повече на статистиките и на машините от колкото на себе си. Така е, един ЯМР или един доктор, може да те диагностицират много точно, по простата причина, че няма да си първия, но познай, може пък и да кръстят болестта на теб. Но пропускаш, защо си отишла на ЯМР? Защото не си се почувствала добре! Самия ни организъм е първата аларма, че нещо не е наред, а щом човек се чувства добре години наред, е вярно, много общ, но и доста надежден източник за статистика, който със сигурност не трябва да се отхвърля, защото така пропускаш огромна част от наблюденията и от там “науката ти” увеличава шанса си за разминава с реалността. За това тя трябва да е безпристрастна, ако не беше, земята още щеше да е плоска (за теб), но не и за много хора, които наблюдават неутрално. Самия факт, че се уповаваш на готови статистики, а не на лично мислене, показва, че ти не си професионалист а работиш на гърба на чужд труд, и утре ако науката докаже и открие нови неща, а това е сигурно, че ще се случи, ти ще трябва да се нагаждаш. Това е паразитно, а не активно разбиране на света. Ти и статията ти не са КРИТЕРИЙ за ИЗВОДИ, а просто сте проводник на статистики!

    Права си, във всеки мой коментар има “лека извадка” на личното ми мнение към теб и статията ти 😉 но не са базирани на зеленчуците в организма ми, а на арогантното ти държание, което беше първоизточник. 🙂

    Like

 2. Не разбирам за какво беше всичко това!? Его? Злоба? Моля Ви, и ние имаме ГЛАВИ на раменете! Не ни губете времето!

  Like

   1. А някой може ли да докаже ,че Joy Fitness i Веси,чийто са изследваниятаедно и също лице?Всеки може да вземе нечий други изследвания,както и да ги фотошопва и промени както иска.Дори и Веси и Джой да са едно и също лице и изследванията да са достоверни,промените в организма настъпват след години…а аз лично познавам раково болни с идеални изследвания на кръвта и не един и двама.Така че сами по себе си тези изследвания нищо не доказват…и да всеки организъм е различен и се повлиява от различни лечения и диети.Да отбележа само,нито съм вегетарианка,нито месоядна.Ям месо изключително рядко,защото от малка не го обичам.Ям млечни продукти,но не в големи количества.И съм свидетел,как с диетата на Др Емилова,майка ми се спаси от тежко сърдечно заболяване,благодарение на което лекарите я отровиха / в истинския смисъл на думата/ лекарства.Вследствие на лекарствата получи корова атрофия,която е необратима .Не се е срещала никога с Др Емилова,просто реши да се спасява както намери за добре.Съгласна съм,че всеки има право да взема лични решения за здравето си,както и да уважава чуждите.За съжаление в “писмото ” на Веси към Д р Емилова на мен ми звучи като поръчкова статия на опонентите и.И във всеки следващ неин отговор виждам нападки и липса на уважение към чуждото мнение…

    Like

  1. Мартин, винаги съм се чудел на такива като теб, вегетарианци. Ще се изразя по следния начин – винаги търсите вашето теле под чуждия вол. Това, че нещо е проработило при теб, не значи, че е валидно за всички с твоя дефект (имам предвид междукамерния, да не си помислиш, че говоря за другията ти такъв). Всеки трябва да пробва и да прецени кое е най-доброто за него, а ако има някой който като Веси да му помогне с решение, трябва само да е благодарен, защото тя помогна и помага на много хора. В заключение ще завърша с цитат от разказа на Чудомир “Вегетарианец”- “…Един ден — кай, — като гледал как сладко пасат конете люцерната в хаджи Дончовата ливада, да вземе да се намъкне и той, че да нагъва люцерна, да нагъва, додето му се издул коремът като на малко циганче, кога яде варени тикви. Щял да се пукне момъкът и да експлодира без малко.
   Разтривали го, церили го, хеле му преминало.
   — А бре, майка — думала му кака Деля, — ами че може ли тъй като добитъка?… Ами че хайде, да речем, прияло ти се е люцерна, ами че посоли си я малко, полей си я с оцет отгоре, че тогава! А то тъй на какво прилича?”

   Liked by 1 person

   1. Прав си, имам познати, който щом спряха месото и им се появиха ред здравословни проблеми, не съм твърдял, нещата, които пишеш. 🙂 Коментара ми беше към една подигравателна статия, която тотално отхвърля и иронизира, това, което пък може и да проработи при други, т.е. замисли се пак, кой ходи и търси под вола теле. А сега ще те цитирам:

    ” ако има някой който като Веси да му помогне с решение, трябва само да е благодарен”

    Именно, а ако има някой на който “вегетарианството”, може да му помогне, не е му го отнемайте (ти и Веси). А точно това прави тази статия тук, отхвърля и иронизира нещо. Май трябва да направиш забележка и на Веси. 🙂

    Like

   2. Тази статия доколкото разбирам е написана в отговор на д-р Емилова, за да посочи някои неистини които тя твърди. Написана е с конкретни отговори на цитати от статията на Емилова. Затова и написах, че търсиш твоето теле под чуждия вол. Това дали си месоядец, вегетарианец или марсианец, зависи само и единствено от твоя избор на хранене или пък ти е наложено от обстоятелствата (вроден дефект или пък си на Марс и имаш само картофи на разположение 🙂 които трябва да копаш). Затова аз не мога да правя забележки на Веси, тя просто иска да поправи една несправедливост, а и също да помогне колкото може и за това мога да съм само благодарен. Не виждам някъде подигравка с вегетарианците, но ти явно не си по различен от всички вегетарианци. Сори ако си се почуствал обиден, но това мое мнение е базирано на доста разговори с вегетарианци които меко казано, са доста тесногледи. 🙂

    Like

   3. “Д-р Емилова, към днешна дата аз съм здрава като бик, по-сита съм от всякога, ябълки не искам да погледна до края на дните си, все още имам два крака и две ръце и най-важното ГЛАВА, която използвам по предназначение, не страдам от запек и ако утре не ме блъсне кола, не се удавя или не ме улучат с гранатомет, шанса да изкарам до старини е много голям.”

    Тя дава пример със себе си, сега погледни лекия коментар на Светла, която СЪЩО дава пример със себе си, с далеч по-приличен изказ 🙂 Забележи и отговора под него! От къде на къде, Веси може да се дава за пример, а други хора не могат и заслужават подобен отговор? Истината е, че от там запалих, разделението на вегетарианци, тръгна от Веси, точно с този и отговор. Голяма част от писанията ми са породени от това, а колкото до статията и… писах достатъчно за модела на работа на науката. 🙂 Благодаря ти поне, че се изказваш по-прилично, но ако слагате вегетарианците под общ знаменател, под какъв аз трябва да сложа останалите, предвид, начина на коментиране на Веси? Изобщо, защо трябва да се делим, всяка жаба да си знае гьола и да уважава останалите. 😉

    Like

   4. Мартин, не Ви отговарям, т. к. сте ми безкрайно безинтересен като събеседник, но Ви чета, така че пишете спокойно, няма да Ви обезпокоявам

    Like

 3. Всичко с мярка!
  Всичко, каквото Бог е сътворил за храна е добро.
  Диетите са идолопоклонство!
  Яжте каквото ви се прияде, с мярка, движете се достатъчно, работете с удоволствие, имайте достатъчен сън, обичайте, радвайте се на живота, бъдете добри, не се тревожете за нищо, имайте вяра в Бога и не забравяйте, че каквито и диети да правите, един ден тялото на човека умира и става на пръст, но къде ще бъде вашата душа, това е важно, защото душата е вечна, не умира и има само две възможности – да бъде с Исус или във вечно погубление…
  А вечността е безкрайна.

  Like

 4. Браво страхотна статия!!!! Пт както спрях всякакви въглехидрати се чувствам хиляди пъти по добре. Да не говорим, и във фитнеса се представям по добре.

  Liked by 1 person

 5. Няма да спра да се учудвам как хора, много по-големи от мен на възраст, имат умението да се изразяват така нескопосано. Веси, ВИЕ, милейди/синьорина/госпожа/фрау, така грубо се отнесохте със Светла, която си е направила труда да уважи статията ВИ, че всяка дума, която сте написала преди или след това, губи тежест. Да не говорим, че нито за секунда не си направихте трудът да опонирате на Матрин. И, извинете, ако ще се правите на учена, поне уважавайте себе си до степен, че да можете да отговорите с интелект и остър ум на аргументи срещу Вашата теза.

  Послеслов: Не ви прави чест да слагате хора под общ знаменател (селяндури/говорене на ти). Ако бяхте проявила елементарна култура и уважение към читателите си (а е прекрасно, когато уважаваме опонентите си, защото те са хората, които ни карат да се запитаме за живота и да търсим истината с повече решителност), вероятно щях да Ви стисна ръката и да уважа мнението Ви. До момента не сте ми доказала, че го заслужавате.

  Втори послеслов: Яденето на мърша е просто гнусно. Не заради здравословни проблеми, не заради лични убеждения, религия или философия. В същността си, то е гнусно.

  Like

 6. Страхотна статия! Аз също чета много за храненето и се опитвам да избера най-доброто за мен и моето семейство. От две години съм на режим на хранене LCHF и се чувствам страхотно.
  Разбира се всеки човек има глава на раменете си, има много информация и всеки е свободен да избира, как да се храни, спортува, облича и т.н.

  Like

 7. Понеже в сайта на д-р Емилова не са разрешени коментари по статиите , ще си позволя да отбележа някои неточности и откровено неверни неща, които ми направиха впечатление в статията й за ВМ-НВХ.
  Първо да кажа, че не е проява на професионализъм лекар да пише статии по въпроси, които не са му ясни и не е направил минимални усилия да проучи.
  – Още в самото начало е написано погрешно дори името на шведската лекарка Аника Далквист.
  – При ВМ-НВХ обикновено млечните продукти се консумират умерено, а прясното мляко се избягва от доста хора.
  – Никъде не съм чувала да се препоръчва слънчогледово масло, което специално е изтъкнато от д-р Емилова.
  – Липса на въглехидрати при ВМ-НВХ няма, има въглехидратно ограничение, различно при различните хора, според индивидуалните им особености. Това ограничение понижава обикновено кръвната захар и то не временно, както отново заблуждаващо е обяснила д-р Емилова. Напротив, много диабетици, сред които известни лекари от години контролират заболяването си тъкмо по този начин.
  – За алкално-киселинния баланс Веси е обяснила много добре, така че няма да го коментирам.
  – Фибри определено се ядат при този начин на хранене и не е ясно защо трябва да се пишат неверни факти.
  – Абсолютно погрешно е също твърдението, че при ВМ-НВХ настъпва повишение на триглицеридите, което води до съдови запушвания. Точно обратното е, повечето хора на това хранене намаляват драстично нивата си на триглицериди. Има безброй много публикувани научни изследвания по тази тема и д-р Емилова за секунди би могла да направи справка, стига да цели да предостави достоверна информация.
  – Няма съобщения за случаи на бъбречна недостатъчност, ампутации на крайници и други подобни ужаси, в резултат на ВМ-НВХ. Мисля, че е твърде непрофесионално такива твърдения да се доказват с това, че си чул някой да разказва, че имало такива случаи. Когато се пише статия, тя не е добре да се базира на слухове и клюки, а на публикувани данни. Такива има много, вкл. от лекари, които от дълго време прилагат този начин на хранене при пациенти.
  – Подаграта не възниква, в резултат на белтъците от храната. Повишението на пикочната киселина се дължи на разграждането на пурини в организма. Тези пурини могат да имат хранителен произход и се съдържат и в растителните храни, а не само в животинските. Много важно значение за хиперурикемията при много от хората обаче има прекомерната консумация на захар, фруктоза и алкохол. Тези вещества се метаболизират в черния дроб по специфичен начин, който води до изразходването на енергия и отделяне на големи количества АМФ ( аденозинът в състава на това съединение е пурин). Това е причина в наши дни подаграта да се среща изключително често при хора с метаболитен синдром и диабет от 2 тип, за които свръхконсумацията на захар също играе голяма роля. В горната статия впрочем нещата са обяснени много добре.
  – ВМ-НВХ не нарушава хормоналния баланс в организма. Даже напротив, този начин на хранене се счита за най-подходящ при хормонални нарушения като напр. при поликистоза при жени.
  Виждам, че някои от коментиралите критикуват авторката, че едно изследване нищо не означава, че може да е подправила изследването си и т.н. Така е, един единствен случай не доказва със сигурност нищо. Но когато някой действително проявява сериозен интерес, би могъл да потърси научна информация, има десетки написани книги по въпроса, наскоро се проведе световен конгрес за ВМ-НВХ с участие на около 600 лекари от цял свят, ежеседмично се публикуват резултати от нови проучвания.
  Е, д-р Емилова има право да рекламира своите гладувания, само нека не използва за тази цел лъжи и манипулации.

  Like

 8. Всичко в БГ идва със закъснение. Тези спорове са излишни. Да не говорим, че това си е чиста форма на крадене на авторитет. Предполагам, че вие се изявяватеот позицията на научен работник или доктор, щото иначе да коментирате д-р Емилова по този начин е просто смешно. Да не коментирам ” доказателствата” ви. Нали се сещате, че мога да изкарам тонове в обратна посока?
  Времето е най-добрия съдник! След време ще се види кой крив и кой прав!
  Надявам се това да не го четете, докато чакате поредната си пържола, че да не ви развълнувам и объркам храносмилането ви.

  Like

  1. Здравейте, Веселин, радвам се, че най-накрая се включи човек, който работи при д-р Емилова, вие сте един от лекторите, доколкото разбирам. 🙂 Леко агресивно подхождате за човек, който не консумира животинска храна, но ще подмина..:) А, защо да не коментирате доказателствата ми, не разбрах? Напротив, направете го, очаквам поне един да извади “тоновете” доказателства в обратната посока.

   Like

  1. Да, приемам, че вероятно съм труп или мърша, много хора ми го казаха….но вие какви сте като ядете тикви?!

   Like

 9. Вида хомо сапиенс има множество подвидове,които от своя страна също се разклоняват на подвидове от втори порядък и т.н.И това е така защото нашия вид е еволюиращ.Има подвидове,които на всяка цена изискват месоядство,други обратно-вегетарианска храна.Академичната общност не познава този факт и онова,което ще прочетете в монографиите е просто смехотворно.Моля всички и вегетарианци и месоядци да спрат да се карат за глупости.Вегетарианеца има своя обмяна,свой енергиен баланс.Ценностната му система и начина по който той мисли чувства и действа са коренно различни от тези на месоядеца.Това е еволюционно по високо стъпало на развитието на човешкото същество.И тук възниква деликатния проблем-не натрапвайте своята ценностна система на месоядците-така ги обиждате и ги карате да се чувстват като хора втора ръка.А това е изключено-за обществото са еднакво нужни и едните и другите.Не спорете-живеете в успоредни светове чийто допирни точки са в резултатите на вашето съществуване.Казано на нормален език къщата в която живеете е построена от месоядец-но вие се ползвате от нея.Вегетарианците от своя страна градят днес една нова култура от коят още се ползват месоядците.Моля подайте си ръце.

  Like

 10. По-добре тиква, отколкото овца…разлагаща се овца, или свиня, или говедо

  Like

  1. Мисля, че минавате границите на добрия тон, затова ще Ви посъветвам да търсите разтуха в други сайтове и блогове, очевидно този не е Вашият.

   Like

 11. Тъкмо уцелих подход, отговарящ на Вашия и вече ме гоните. Съжалявам ако съм Ви комплексирал. Оттеглям се с дълбоко разочарование и Ви пожелавам щастливо и дългогодишно мършоядство.

  Like

  1. 🙂 Няма такова нещо, просто не умеете да се изразявате, така че да останете политически коректен. Благодаря за услугата, която ми вършите. 🙂

   Like

Comments are closed.