Коя от вас не иска красиви ръце?

Нерядко попадам на статии с гръмки заглавия, които много често успяват да внушат на женската аудитория, че има точно 3 упражнения да се оформят невероятни задни части, не повече от  5 начина да се махнат упоритите мазнини по корема и най-много 3 проблемни зони в цялото женско тяло, а именно – корем, дупе и бедра.

Факт е, че повечето от момичетата, с които и аз работя, искат да наблегнем на въпросните зони. Другият неоспорим факт е, че рано или късно, всички казват, че искат да имат ръце като моите.

Не ме разбирайте погрешно, не си правя сама комплименти, но аз наистина полагам много усилия да поддържам горната част на тялото си във вид и форма, които не ми носят притеснения, когато се налага да облека тениска или да помахам за добър ден и довиждане.

За много от спортуващите, особено дамите, възможностите, които фитнес залата предлага се ограничават до употребата на крос-тренажора и пътеката. Вманиачени по това да намалят мазнините по тялото си, те заобикалят тежестите и въобще не си дават сметка за ползите от здравата мускулатура в горната част. И нека този път пропуснем страха от разширяване, уголемяването и превръщането на мазнините в мускулна маса. Поради факта, че производството на тестостерон не е приоритет на женското тяло, това е крайно нереално. В останалите случаи, знаем как става.

Ще обобщя накратко защо горната част на тялото е точно толкова важна, колкото всяка друга и не е редно да пренебрегвате гърба и ръцете си в търсене на перфектното дупе.

  1. Силната горна част гарантира успешно справяне с ежедневни дейности, подобрява гъвкавостта, мобилността и изпълнението на различни движения;
  2. Поддръжката на мускулите изисква /гори повече калории, т.е увеличаването на мускулатурата ще ви направи по-слаби. Няма как да направите рамене като на Роки, по-скоро ще получите приятен коментар за това колко добре оформени са те;
  3. С напредването на възрастта, ние губим мускулатура. Този процес се нарича Саркопения и започва още от 20-тата ни годишнина. До достигане на 60-годишна възраст, един нетрениран оргазнизъм губи до 40 % от мускулната си маса. До какво води това? До влошаване качеството на живот, до невъзможност да се изпълняват елементарни движения, като например да се протегне ръка до най-горния рафт или да се отвори бутилка / буркан;
  4. Не на последно място релефната горна част е естетическа наслада. Има ли по-красива жена от тази, която носи рокля с открити гръб и рамене, които не висят, а са добре оформени?!

Тренировката, която предлагам на вниманието ви днес е със силна концентрация на упражнения за горна част, като в никакъв случай не омаловажавам останалите мускулни групи. Сега нагледно.

 

 

 

Advertisement