Пиете ли си редовно хапчетата?

Вярвам, вече всички знаем колко важно е да приемаме мазнини с храната, т.нар. „полезни“ или иначе казано наситени мазнини (всички от животински произход, а от растителните кокосово и палмово масло), защото:

 • участват в изграждането на здрави клетки;
 • регулират и подпомагат функцията на хормоните в тялото;
 • поддържат неутрално ниво на кръвна захар следователно инсулин, особено важно при диабетно болни и страдащи от хипогликемични кризи;
 • ускоряват метаболизма, т.е. отслабва се по-лесно;
 • намаляват възпаленията в тялото, намаляват риска от ракови заболявания;
 • подобряват нивата на холестерол и триглицериди;
 • подобряват инсулиновата чувствителност;
 • грижат се за репродуктивното здраве;
 • подобряват мозъчната и сърдечна дейност и намаляват риска от депресивни състояния;
 • уплътняват костната система и намаляват риска от остеопороза;
 • подсилват имунната система;
 • подобряват състоянието на кожата и очите;
 • засищат за по-дълго.

good-fats-pic

Списъкът е дълъг, но не забравяйте, че едно меню богато на мазнини, изисква да бъде с умерен прием на въглехидрати, като предпочитаните източници е препоръчително да бъдат от зеленчуци (всички видове с ограничение върху кореноплодните).

За какво още е важен приемът на мазнини? За пълноценното усвояването на мастно разтворимите витамини – А, Д, Е и К.

Те имат редица функции в тялото и обикновено си съдействат не само един с друг, но и с редица минерали като магнезий, калций и цинк.

Преди да премина към описание на всеки един поотделно ще опитам да дам рационален отговор на въпроса, който най-вероятно ще си зададете:

„Има ли нужда да си набавям витамини и минерали в синтетична форма, ако диетата ми включва прием на животински мазнини“.

Категорично Да. Защо? Няма нищо по-хубаво от това да отглеждате сами храната, която консумирате, да разполагате винаги с домашна растителна и животинска продукция, за чието качество можете да гарантирате. Колко от вас имат този късмет? Малцина, всички останали сме  принудени да зареждаме хладилниците си с масово продаваните продукти.

Аз лично отказвам купувам яйца от щастливи кокошки, които струват 1 лв. за брой, телешко на цена 80-100 лв, домашно отглеждани пилета  от 30 лв и т.н.

Какво ми остава? Да се храня толкова пълноценно, колкото стандарта ми позволява, като компенсирам с прием на витамини и минерали в синтетична форма.

Дали да приемате добавки, ако сте избрали да НЕ консумирате животински продукти?

Още по-категорично ДА, защото растителните източници на такива просто не вършат работа.

Взаимовръзка между витамини и минерали

Последните проучвания сочат, че вит Д активира рецепторите си основно при наличието на вит А в организма. Вариант да си набавяте първият е да се излагате достатъчно на слънце, а вторият – като консумирате от животинските продукти- млечни, риба и дроб, от растителните – цветни зеленчуци, отгледани в богати и незамърсени почви.

Колко от вас лягат на плажа без да се намазали от глава до пети със слънцезащитен фактор поне 20? И колко дни в годината го правите?

Другият проблем е че активната форма на вит А  – ретинол, не е налична в растенията. Там се съхранява неговият прекурсор, а именно бетакаротен, който няма да ви навреди, но няма и да ви помогне да сте по-здрави.

Може ли тялото ни да превърне бетакаротена в ретинол? Възможно е, ако нямате никакви здравословни проблеми и напълно невъзможно ако диетата ви е бедна на мазнини, страдате от диабет, става въпрос за деца и подрастващи или имате проблеми с жлъчката.

Витамини А и Д си сътрудничат и при производството на определени протеини, чието наличие зависи от присъствието на вит К в тялото, а въпросните протеини се свързват с минерализацията на кости и зъби, защита на артериите и други меки тъкани срещу калциране, както и загиването на клетки.

Вит Д (Д3) е отговорен за биохимичните процеси, свързани с всички клетки и тъкани в тялото. Изследванията свидетелстват за дефицит дори в районите по света, където слънцето грее и топли поне 6 месеца в годината.

Набавянето на този витамин би помогнало за справянето от обикновен грип или настинка до хронични заболявания, както и би намалило риска от ракови и сърдечни болести.

Приемът на вит Д изисква такъв и на вит К, и всъщност дефицит на вит К е това, което предизвиква симптоми на токсичност на вит Д, като втвърдяване на артерии например.

Витамин К

Много дълго време този витамин не е бил обект на внимание от страна на учените, за него се е знаело, че участва активно в процеса по кръвосъсирване и се е считало, че двете форми К1 и К2 са взаимнозаменяеми. Не точно, дори съвсем не. К1 наистина отговаря за този процес, но К2 участва в изграждането на здрави кости, предотвратява от болести на сърцето и е доста активен във всички органични процеси. В интерес на истината понякога е наричан „забравения витамин“, т.к. ползите му рядко се коментират.

Както вит А, така и вит К са важни допълнения към вит Д, т.е. ако имате дефицит на един от тях, другите няма да бъдат оптимално използвани от тялото.

Основни хранителни източници – ферментирали храни.

НБ: пропускам третата форма К3, защото тя се предлага само в синтетична форма.

Вит Е е мощен антиоксидант, чиято главна задача е да подсилва имунната система. Използва се при лечение на канцерогенни образувания, омазняване на черен дроб, болест на Алцхаймер  и др. Хранителните източници, където е най-концентриран са зеленолистни и ядки.

Каква е ролята на минералите?

 

Човешките клетки могат да синтезират рецептори на вит А и Д само с помощта на магнезий. Напълно активен, тоест действащ, вит Д (калцитирол) е безполезен в отсъствието на магнезий, а последният подпомага преработката на мазнините нужни за усвояването му.

Вит А, от своя страна  взаимодейства с цинка като работата на вит А е да стимулира чревната абсорбция на минерала, а същият работи по формирането на “сакчета“, които да транспортират вит А и останалите мастно разтворими витамини към чревната стена. Ако имате недостиг на цинк, набавянето му ще подпомогне вит А да изпълни задълженията си към зрението, а в комбинация с вит Д, правят пълното им усвояването повече от успешно.

Препоръчителен прием за лица над 18 години:

Витамин А  – 700-900 мг дневно, т.е. около 30 000 IU

Витамин Д3 –4000 и 6000 IU дневно

Витамин Е –400 и 600 IU дневно

Витамин К2 – средно 200 мг дневно

Магнезий (най-добре усвояемите форми са цитрат и глюконат)–400 и 800 мг дневно

Цинк – 8 -11 мг дневно

Не забравяйте, че мастно разтворимите витамини се нуждаят от полезни мазнини, за да изиграят ролята си.

А ето тези приемаме аз и моят син почти всеки ден, независимо от сезона. Той е почти на 5 години и дозите му са наполовина на моите.

Витамини Д3 и К2 – сутрин, а магнезий и вит А – вечер.

(приемът на някои добавки трябва да бъде по различно време от деня, т.к. се конкурират при усвояването си, а и магнезият има успокояващо мускулите и нервната система действие, затова е препоръчително да се приема вечер)

 

НБ: не съм обвързана по никакъв начин с предпочитаната от мен марка, затова моля не приемайте снимката като рекламно съобщение.

Източници: http://www.mercola.com/

 

   

 

 

Advertisement