Риск печели

JoyМислех си тази година да ви спестя традиционната „празнична“ статия, но в главата ми от много време и по доста натрапчив начин циркулират разни мисли, които са си наели стаичка и отказват да се изнесат, поне не доброволно.

Досадни наематели са, от тези, които срещаш по няколко пъти на ден, лицемерно усмихнати, престорено отзивчиви, уморително сговорливи и постоянно изискващи – време, внимание, грижи.

Мислите ни. Такива гости са те, появяват се неканени с всеки нов изгрев, но отказват да си тръгнат със залеза. Изкусни строители, които градят домовете си от уж чупливи материали, но с времето превръщат в устойчиви, здрави конструкции, които приютяват всяка лоша дума, всеки непоследван повик на сърцето, всяко малко и голямо разочарование. Почти винаги работят безплатно, но нанасят щети, които нямат цена.

Много хора наивно вярват, че успяват да прикрият лошите си мисли с фалшива усмивка и престорено добро настроение. За кратко. Аз съм от другите, тези които нямат нужда от огледало, за да разберат как изглеждат, нямат нужда от чужди очи, защото се отразяват в собствените си. И единственото хубаво нещо на моите лоши мисли е, че ме карат да търся табелата с надпис Exit.

Знаете ли колко пъти вратата е била пред мен, хващала съм дръжката да я отворя и да изляза, но страхът е надделявал. Да, зная, създавам впечатление на смела и безстрашна жена, чието хоби е да разрешава проблеми, но така да ми се иска веднъж някой да разреши моите, а аз да остана топло завита под одеялото на мечета и да изчакам пролетта на моята радост.

Не ми се е случвало до този момент. На 38 съм. Да изчакам още малко? Не мисля. Не съм срещнала човека, който ще отнеме част от отговорностите ми? Едва ли някой ще се навие доброволно да поеме моя товар, а и нямам право да прехвърлям отговорността за собственото си добруване върху когото и да било.

Ненапразно всяка година по това време не ви поздравявам с лъскав текст, 90 % от думите, в който да са стандартни за времето от годината – здраве, щастие, благоденствие, сбъднати мечти и прочие. Рядко отправям такива пожелания, обикновено към хора, на които нямам какво друго да кажа.

Но вие, тези които ме четете и сбъдвате моите лични мечти, бидейки част от женското царство на Fitness Boutique Joy, сте специални хора в живота ми.

На вас никога няма да ви спестя истината, няма и да ви погаля с думи, защото човек трябва да бъде безкрайно честен с хората, които цени и обича. Истината винаги е предпоставка за приятелство, понякога дълго и по-често кратко. А ако някога в живота си сте оставали сами, поздравявам ви, значи сте били безкрайно честни със себе си.

Мили, мои момичета!

Не се страхувайте от самотата, тя пречиства.

Не се страхувайте от сълзите, те ще размажат грима, но ще избистрят погледа ви.

Не се страхувайте от любовта, тя ще ви нарани и раненото сърце ще обича още по-силно един ден.

Не се страхувайте да започвате отначало, защото всяко ново начало е край, който (не)съзнателно сте искали да сложите.

Не се страхувайте да се провалите, онзи който не опитва, се проваля най-много.

Не се страхувайте да бъдете.

До всички смели жени, които познавам.

Не се страхувайте!

Обещайте ми през следващите 365 дни да си вярвате повече, да се освободите от всички външно наложени норми и правила, с които ни обещават, че ако се съобразяваме, ще бъдем едни щастливи роби на собствените си предразсъдъци, да затворите врати, от които отдавна духа студено, да отворите тази, на която пише „Внимание, високо напрежение“ и да рискувате да бъдете щастливи, защото риск печели.

С обич и благодарност.

Веси

 

 

 

Advertisement