Защо не мога да отслабна?

Статиите ми на тема спорт и хранене, винаги имат за цел както да бъдат практични, така и да съдържат полезни и приложими съвети и препоръки. Затова днес ще опиша няколко възможни причини защо въпреки усилията, които полагаме, тялото ни отказва да се раздели с излишните килограми.

Защо последните 5 са най-трудни за сваляне?

Кои са най-честите грешки, които допускаме в опитите си да отслабнем?

Защо е толкова важно да изберем начин на хранене, а не диета с ограничен срок на годност?

До какви последици водят рестриктивните диети?

Има много причини да не сваляме килограми: преминаването от диета в диета, прием на твърде малко храна, прием на твърде много храна, никаква физическа активност, прекомерна физическа активност, нередовно хранене, заболявания, възраст, бавен метаболизъм, хипотироидизъм (проблеми с щитовидната жлеза), липса на сън, стрес, хормонални нарушения и т.н.

Работя с жени на различна възраст и без колебание мога да кажа, че тези на възраст над 35, са едни от най-разумните, склонни да се вслушат не само в съветите ми, но и в телата си. Преди известно време, две доста по-млади момичета, отчаяно ми разказаха за безрезултатната си борба с последните 5 кг. Разпитах ги подробно какво е било менюто им през въпросния ден.

Закуска – 1 плод, обяд – салата с пилешка пържола, вечеря – салата с едно варено яйце или само салата.

Не обичам калориите и рядко смятам, но за експеримента изчислих, че техните са приблизително 600-700 ккал. за целия ден. И математиката не ми е любима, но съм наясно със значимия факт, че за да поддържа жизнените си функции (не говоря за включени силови тренировки в залата, а за жизненоважни функции на организма), на една жена са й необходими между 1000-1400 ккал. дневно.

Какво се има предвид под функции на организма? Правилната работа на всички системи в тялото. Така например на жена с ръст 164 см, тегло 60 кг и възраст 29 години са й нужни 1300 ккал на ден, а жена на 57 години, висока 160 см, 57 кг, има дневна нужда от 1120 ккал. Ако към тези сметки добавим ежедневие, свързано с физическо натоварване, домакинстване, носене на торби, гледане на деца, липса на сън и т.н., то тогава и цифрата следва да бъде и доста по-различна.

(Изчислете своя базов метаболизъм)

Тези две момичета не са представителна извадка, но опитът ми показва, че драстичното намаляване на калории е една от най-честите грешки при отслабващите.

Да, монетата има две страни. Ако тежите например 80 кг и трябва да свалите 25, за да си влезете в кожата, калорийният дефицит ще работи най-добре при първите 10 кг. Оттам нататък ще спрете да сваляте (за кратко или за по-дълго), a ако продължите, то процесът ще бъде доста по-бавен от първоначалния. В момента, в който ви застигне т.нар. плато – по-нетърпеливите ще си кажат „Бях дотук“, по-упоритите ще продължат да намаляват количеството храна, в опит да достигнат заветната си цел, а малцина са онези, които ще се замислят защо това се случва и как да го преодолеят.

А защо наистина се стига дотук? Ето няколко варианта:

Колкото по-малко ядете, толкова по-малко ще отслабвате.

Колкото по-често се лишавате от храна, толкова по-склонни към напълняване ще бъдете.

Колкото по-често експериментирате с различни диети и режими, толкова повече се увеличава шансът да увеличите размера на дрехите си.

Колкото по-гладни, толкова по-болни, пухкави и недоволни.

Телата ни няма да си дадат запасите, докато не се уверят, че ги захранваме редовно и не им се налага да оцеляват – така, както колата ви няма да ви закара от т. А до т. Б, ако не й сипете достатъчно гориво.  А точно тези две момичета, за които ви разказах по-горе, няма да се разделят с 5-те излишни килограма, защото не зареждат достатъчно гориво, а телата ни са по-умни от колите ни. Те няма да спрат да функционират в момента, в който спрем да ги зареждаме. Дълго време могат да изкарат и гладни, и жадни, и болни, и немощни. Но това не може да продължи безкрайно дълго, последствията няма да се забавят и могат да бъдат необратими за здравето.

Какво би се случило, ако въпросните момичета все пак започнат да се хранят редовно и в нормални количества?

Най-вероятно ще напълнеят, защото ще започне един процес на запасяване с мазнини. Ако преживеят този период и въпреки напълняването продължат да се хранят по един разумен начин, рано или късно, по-скоро рано, процесите ще се урегулират и тази толкова умна машина – човешкият организъм, ще започне да си гори мазнините, защото ще знае, че не я дебне опасност от икономии.

Какво не би се случило? Да живеят на 600 ккал на ден, да спортуват 3 пъти в седмицата и да отслабнат. Няма как да стане.

Как все пак да достигнем желаното тегло? С пълноценно хранене – за мен това включва консумация на яйца, месо, пълномаслени млечни продукти –  количеството зависи от това доколко сте толерантни към млечните и дали не затрудняват отслабването ви, зеленолистни зеленчуци, ограничено количество плодове, много ограничено (веднъж в седмицата) количество зърнени, бобови, кореноплодни, ядки от време на време, черен шоколад – по същия начин.

След като изкарате поне 5-6 месеца, хранейки се по този начин, но все още имате излишни килограми, намалете калориите с малко. Друг вариант е да комбинирате закуската и обяда, тоест първият прием на храна бъде по обед, а следващото хранене малко преди 18 ч. Пропускайки закуската, намалявате количеството храна, съответно калориите.

Следваща препоръка е да ограничите млечните и ядките и да се храните основно с животински мазнини. Много неща могат да се направят, като същевременно с това да не се лишавате от храната и здравето си, но преди всичко помислете дали мечтаното число на кантара не е само ваша приумиц. Отчетете спортната си дейност и натрупаната мускулатура и си дайте сметка, че днес може и да тежите повече в сравнение с миналата година, но визията на тялото ви е съвсем различна и много по-приятна.

Ще завърша статията със закона на Парето, наричан още Правилото 80/20? Този закон е приложим във всяка една сфера от живота и бизнеса. Например аз като човек, който води блог, мога да пресметна, че 20% от статиите ми генерират 80% от трафика. Като филолог по образование зная, че около 20% от знанията ми по чужд език ми служат в 80% от ситуациите, в които ми се налага да ги ползвам. А като човек, който се занимава със спорт и хранене, мога да ви уверя в едно: начинът, по който изглеждате, се дължи 80% на храната, която консумирате, и 20% на усилията ви в залата.

По-горе май казах, че не обичам математиката? 🙂

Advertisement