Шоколадови тарталети

Не мислих дълго преди да избера думата, която да опише този десерт. А тя е една – съвършен. Няма какво да се махне, няма какво да се добави. Плътен черен шоколад в изкусителна комбинация с уханни ягоди и гъсто маскарпоне. Представихте ли си го?

И за да прекъсна надигащото се напрежение, споделям как и по колко.

Продукти:
———————-
* 180 г черен шоколад (70-80 % какао)
* 50 г разтопено масло (ползвах гхи, защото няма аромат)
* 3 с.л. маскарпоне
* 1 пакетче ванилова захар (5 г)
* 1-2 ягоди

Пригответе си 7-8 броя хартиени формички и ги сложете в тавичка за мъфини. Разтопете шоколада на водна баня и изсипете по 1 с.л. във всяка форма. След това, накланяйки тавата във всички посоки, покрийте стените на формите с разтопения шоколад. Смесете маскарпонето с маслото и ваниловата захар и разбъркайте до гладкост. Последно нарежете ягодите на малки парченца.

Сложете по 1 с.л. от крема във всяка форма, добавете от ягодите и залейте с остатъка от шоколада, като накрая загладите с помощта на малка лъжичка. Оставете в хладилник поне за час.

Ще завърша, така както започнах. Това е съвършенство. Шоколадово съвършенство.


В днешната версия на този десерт, приликите и разликите са следните:

*180 г черен шоколад 80%

* 1/2 ябълка

* 1 пакетче ванилова захар (5 г) /ванилия

* 3 с.л. заквасена сметана

* щипка канела, по желание

Ябълката се почиства и нарязва на малки парченца. Прехвърля се в тиган с малко масло и при постоянно разбъркване, оставяме парченцата да омекнат за няколко минути. Накрая се овкусява с ванилова захар или само с ванилия. Прехвърляме в друг съд и смесваме със сметаната.

Кой вариант ще изберете?

Рецептата е вдъхновена и адаптирана от: https://joyfilledeats.com/cadbury-cream-eggs/