Бананов кекс

Закуската е едно от храненията, които често пропускам. Нямам навик да я приготвям и обмислям предварително, защото ако се случи, обикновено е яйца, някаква палачинка или кисело мляко с ленено семе.
Банановият кекс, който приготвих вчера и по случайност, само защото 2 самотни и почернели банана бяха пред изхвърляне, също е опция за сутрешно похапване. Съхранявам го в кутия в хладилника и ми стига за поне 3 дни.
Елементарен е като рецепта, а днес ще споделя една особеност при приготвянето му, за да стане пухкав и мек след изпичане.

Какво ви е необходимо:
* 2 малки банана (моите бяха 220 г)
* 3 яйца
* 70 г фурми
* лъжица натурално какао

Ако разполагате с мощен пасатор, сложете всички продукти, без какаото и пасирайте.
Ако обаче имате само миксер с различни приставки, първо пюрирайте бананите и фурмите (предварително накиснати във вода ако са от твърдите) с острието, след това добавете яйцата и ползвайте бъркалката, която ще добави въздух, а по този начин кексът няма да се изпече тиклав и да остане мокър отвътре.

Когато сместа е готова, изсипете по-голямата част от нея в силиконова форма. Към останалата добавете какаото, разбъркайте и прибавете, за т.нар. мраморен ефект. Печем 45 минути, на 190 градуса.

Advertisement