Млечно-плодов десерт с ябълки и много аромати

В живота, както и в кухнята, се опитвам да следвам едно правило – да правя възможно най-доброто, със средствата, с които разполагам към момента. А съм забелязала, че точно когато сме ограничени откъм ресурси, но вложим креативност и старание, нещата се получават чудесно.

Ред е на второто признание – никак не ме бива с десертите или поне аз така си мисля. Рецептите обикновено са дълги и с повече продукти, технологията следва изпълнение стъпка по стъпка, а аз нямам търпение за детайлите.

Днешната рецепта се “роди” благодарение на това, че си купих ябълки, които не ми харесаха. Обичам ги кисели и твърди, а моите се оказаха сипкави и месести. Та, извадих, каквото имаше в хладилника и ставаше за десерт, и реших:

– 2 обелени, почистени и нарязани на парченца ябълки
– около 50 г стафиди
– 250 г маскарпоне
– 2 с.л. кисело мляко
– около 50 г сурови орехи
– 2 с.л. сок от нар (може да се замени с мед или друг подсладител или дори ликьор)
– малко кора от лимон
– няколко зрънца от нар

Но стъпките преди да се случи тази красота.

Задушаваме ябълките и стафидите с бучка масло, като съвсем в края на термичния процес, добавяме сока от нар. Отнема около 10-ина минути на слаб огън, 3-4 степен. След това в същия тиган запичаме орехите, които ще поемат от ароматите на предходните продукти. Следва да разбием крема от маскарпоне с киселото мляко. Разпределяме го в чаши, поръсваме с орехите, добавяме от ябълките, настъргваме лимонена коричка, а накрая щипка зрънца от нар.

На теория излезе дълго, но на пратика цялата процедура, отнема не повече от 20-ина минути.

И не забравяйте – най-доброто, което можем да направим, с това, с което разполагаме в момента.

Advertisement