“Ориз” със зеленчуци

Често обядвам с един любим мъж, когото за съжаление познавам само от екрана. Джейми Оливър е институция и независимо, че не всяка негова рецепта ми допада, мога да гледам с часове как твори и превръща всяко ястие в изкуство.
Днешната рецепта е вдъхновена от вчерашната ни среща. Разликите са в някои от продуктите – ориз от карфиол вместо кус кус и бекон вместо омари. А нескромно, но качеството на моето изпълнение, с така заменените продукти, е превъзходно.

Какво ви е необходимо?

– малка глава карфиол
– 2 стръка праз лук
– малка консерва грах
– 100-ина грама пресни печени чушки
– няколко зрънца нар за украса

Как да процедирате?

Почистете и нарежете праза на кръгчета и го задушете на слаб огън, с малко масло, в тиган. Междувременно смелете розичките карфиол в кухненски робот и прибавете получения “ориз” към вече омекналия праз. Добавете още малко масло, което ще придаде неустоим аромат. Свалете от котлона след 10-ина минути, прехвърлете в по-голяма купа и изсипете вътре измития грах и нарязаните чушки. Добавете сол на вкус, няколко капки соев сос и разбъркайте добре. Зрънцата нар не са задължителни, но киселинността и цвета им се съчетават особено приятно с всичко останало.

Последно, ако началото на коледните пости не е сред приоритетите ви, изпечете няколко ленти бекон, кажете Амин и нападайте.

Advertisement