10 факта за мастните клетки, които вероятно не знаете

В сезона на активното отслабване, когато най-силно желаем да променим фигурата си, макар и за кратко, когато сме най-склонни на драстични мерки в борбата да “глътнем” корема и да намалим обиколките на ханша и бедрата, се оказва, че мечтаното вталяване не е плод краткотрайни ограничения и се обуславя много преди цифрите на кантара и сантиметъра да започнат да ни вълнуват.


Ще ви представя няколко интересни факти, свързани с мазнините, които ще ви накарат да преосмислите процеса на отслабване и ще отговорят на въпроса защо за повечето хора се оказва непосилно да задържат резултата след поредната диета.

1. Броят на мастните клетки започва да се формира в ранна детска възраст. Същият постепенно нараства до около 20-тата година и ако след това успеем поддържаме теглото си в разумни граници, поддържаме и техния брой.
Какво означава това? Наднорменото тегло в детска или юношеска възраст, силно предразполага към затлъстяване в зряла възраст.


2. Мастните клетки биват бели и кафеви. По-тъмният цвят се обуславя от голямото наличие на митохондрии и доброто кръвоснабдяване, а основната им цел е да поддържат телесната температура. Клетките с този цвят са характерни за бебетата. В течение на времето цвета им се променя, а последващата им функция е да съхраняват енергия. Белите мастни клетки са доминиращи при възрастните, като намален брой кафеви са налични и при хора с добри телесни показатели, но напълно липсват при тези със затлъстяване.


3. До какъв брой и размер могат да достигнат мастните клетки?
От 10-30 млр при зрял организъм и между 100-150 млр при хора с наднормено тегло, а размера им може да се увеличи до 6 пъти от първоначалния.


4. Какво се случва, когато стигнат максималната си големина?
Започват да се размножават, тоест произвеждат се нови.


5. Какво се случва, когато преминем в процес на отслабване?
Мастните клетки намаляват обема си, но запазват броя, до който вече са стигнали.


6. Кои са хормоните, които стимулират размножавато им?
Резки промени (пикове и спадове) в нивото на инсулин, завишен естроген и нарушена функция на хормона на глада – лептин, чиято основна функция е да изпрати сигнал за ситост до мозъка.


7. Какви са енергийните стойности на отделните макронутриенти?
1 г мазнини се равнява на 9 ккал, а 1 г протеини и въглехидрати, съдържат х 4 ккал.


8. Какъв е разхода на калориите, за да свалим 1 кг мазнини? Около и малко над 7000 ккал.


9. Кога можем да сме сигурни, че сме свалили трайно желаните килограми?
Цикъла на живот на мастните клетки е 8 години, като всяка година новите са около 8 %.


10. Какво означава това?
Битката не е загубена, но борбата е безмилостно жестока. Представете си мастните клетки като малки балончета, които могат да се пълнят и изпразват, но не се пукат. И така поне 8 години.

Advertisement